De ce se destramă polul suveranist al AUR. Acuzații pentru George Simion

0
Publicat:

Polul suveranist constituit de AUR se destramă pe zi ce trece, alianța rămânând cu numai două partide. Ultima separare de AUR este a partidului condus de Radu Ghidău, Alianța Național Țărănistă (ANȚ). Formațiunea îl acuză pe George Simion de „tendințe totalitare și de un stil de conducere dictatorial”. Acuzații similare au venit şi de la Ilan Laufer, lider al formațiunii Forța Identității Naționale, care recent a anunțat că părăseşte alianța creată de AUR.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

„Disprețul și umilința, greu de exprimat în cuvinte, cu care George Simion își tratează cei mai apropiați colaboratori duce la distrugerea acestui proiect politic și va duce la distrugerea Partidului AUR”, a transmis Laufer.

Polul suveranist rămâne astfel cu AUR și Partidul Republican condus de Marian Cucșa, care a făcut parte din delegația liderului de partid în recenta sa călătorie în SUA, la Conferința liderilor conservatori. Cucșa a fost parlamentar ALDE în legislatura 2016-2020 și șef al ALDE Timiș, lansând în 2023 Partidul Republican.

„Curățenia de primăvară“

Replica AUR a venit prin intermendiul deputatului Dan Tănasă, care a acuzat inflitrarea serviciilor de informații în partid, cu referire la Ilan Laufer.

„Probabil vor urma și zilele următoare să mai apară și să spună despre AUR că nu sunt băgați în seamă și alte fantasmagorii”, a mai transmis parlamentarul, argumentând că formațiunea politică a început „curățenia de primăvară”, anunțată şi de George Simion încă din data de 1 martie.

Șeful AUR a transmis atunci că partidul „nu numai că dă startul campaniei pentru strângerea de semnături pentru susținerea listei de candidați ai partidului pentru elegerile europarlamentare, ci și inițiază o ultimă curățenie generală” înainte de alegeri.

Partidele alianței, „cvasi-inexistente“

Analistul politic Valeriu Turcan a explicat pentru „Adevărul” că destrămarea polului suveranist nu va afecta AUR la alegeri, însă atrage atenția că formațiunea nu prezintă soluții reale la problemele populației.

„Să nu ne facem iluzii. Nu ştia nimeni, oricum, că exista această alianță dintre AUR şi respectivele partide”, a subliniat analistul, atrăgând atenția că problema partidului AUR este alta. „AUR e partid parlamentar şi doar cei din AUR apar în sondajele de opinie. AUR va pierde mai ales dacă nu va reuşi în timp util să dovedească faptul că are soluții relevante la problemele cu care se confruntă cetățenii: preturile mari la alimente, calitatea serviciilor de sănătate, calitatea educației şi a condițiilor din şcoli şi grădinițe. AUR transmite o anumită agresivitate politică în raport cu coaliția de guvernare, dar nu reuşeşte nici acum să fixeze două-trei teme de politici publice şi nici soluții pentru problemele oamenilor. Aici este principala problemă a AUR, nu faptul că se desparte de nişte formațiuni cvasi-inexistente”, a mai explicat Valeriu Turcan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite