De ce le vând principalii candidați la Primǎria Capitalei doar vorbe goale bucureştenilor | ANALIZĂ

0
Publicat:

Candidații care au şanse reale sǎ câştige Primǎria Capitalei le prezintǎ bucureştenilor un discurs mai degrabǎ gol de conținut şi nu soluțiile pe care oamenii le aşteaptǎ. Analiștii pun abordarea pe seama momentului electoral în care ne aflǎm, în care îşi construiesc un profil public de candidat.

Candidații cotați pe primele locuri se întrec deja în acțiuni cu iz electoral FOTO Mediafax/Coolaj
Candidații cotați pe primele locuri se întrec deja în acțiuni cu iz electoral FOTO Mediafax/Coolaj

Ultimele sondaje de opinie i-au plasat pe primele trei locuri în intenția de vot a bucureştenilor pe Nicuşor Dan, susținut de Alianța Dreapta Unitǎ, Cristian Popescu Piedone, sprijinit de PPUL (partid fondat de Dan Voiculescu), şi pe Cǎtǎlin Cîrstoiu, recent intrat în cursǎ drept candidat al Alianței PSD-PNL.

În pregǎtirea campaniei electorale, cei trei au avut, la sfârşit de sǎptǎmânǎ, mai multe ieşiri publice, fie în București, fie la televiziuni.

Mesajele cǎtre electorat, lipsite de substanțǎ

Cǎtǎlin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL, a mers, sâmbǎtǎ, în parcul Bazilescu, alǎturi de echipe ale celor douǎ partide. I-a criticat pe Clotilde Armand şi pe Nicuşor Dan, acuzându-i cǎ nu ştiu sǎ comunice cu cetǎțenii şi a vorbit despre poluare. Nu l-a iertat nici pe Piedone, cǎruia i-a bǎtut obrazul pentru lipsa sprijinului la Spitalul Universitar.

Mai vechi în lupta politicǎ, din mijlocul locuitorilor din sectorul 5, cu icoana, Biblia şi acordeonul, Piedone a promis cǎ primul proiect pe care îl va finaliza din postura de primar va fi Prelungirea Ghencea. Ulterior, a ieşit şi la TV, unde a lansat atacuri la adresa contracandidaților şi a recunoscut cǎ și-a angajat rudele în primǎrie.

Avantajat de mandatul în curs, Nicușor Dan se asociazǎ cu proiecte care privesc Capitala, chiar dacǎ nu toate sunt meritul lui exclusiv. În ieşirile publice, a evitat sǎ își atace nepoliticos contracandiații, despre Cîrstoiu rezumându-se sǎ spunǎ cǎ are prea puțin timp la dispoziție pentru a face un plan bun pentru București, în timp ce cu privire la Piedone s-a declarat rezervat cǎ va rǎmâne în cursǎ.

Din declarațiile publice ale celor trei se remarcǎ faptul cǎ, în acest moment electoral, evitǎ sǎ abordeze probleme concrete cu soluții concrete ce privesc viitorul Capitalei.

Ce spun specialiștii

Contactat de „Adevǎrul“, analistul Radu Delicote este de pǎrere cǎ fiecare dintre cei trei candidați ocupǎ o nișǎ, nu doar electoralǎ, ci şi de imagine.

Nu vǎd neapǎrat o prezentare clasicǎ a agendei bucureştenilor, în sensul de soluții aplicate în zona X sau Y, ci mai degrabǎ vǎd un soi de raport de activitate pe care candidații îl prezintă ca pe o formă de carte de vizită de candidatură sau de campanie. Cu alte cuvinte, se prezintă conform ideii «dacă am reușit să fac aceste lucruri, sunt capabil să conduc Primăria generală sau sunt vrednic de votul vostru“, susține Delicote.

La rândul lui, analistul politic George Jiglǎu susține cǎ nu s-a ajuns la „acea fază a competiției electorale în care să se ajungă foarte concret la soluții și propuneri despre care apoi să constatăm dacă sunt bune, dacă lipsesc, dacă ar trebui să fie și nu sunt“.

E o perioadă încă de cunoaștere a candidaților, abia acum suntem în procesul de strângere de semnături, se vor formaliza, oficializa candidaturile imediat și abia apoi vom ști exact cu cine avem de-a face, și toți cei trei, și toți ceilalți vor trebui să intre în logica de candidat de la care așteptăm mai mult decât să ne cunoaștem între noi“, precizeazǎ Jiglǎu.

Profilul candidaților

Referitor la profilul celor trei candidați principali, analiştii sunt de pǎrere cǎ fiecare are un atu. În cazul lui Cristian Popescu Piedone, acesta are deja notorietate publicǎ şi încearcǎ sǎ vândǎ imaginea unui primar gospodar, susține George Jiglǎu. Și pentru Nicuşor Dan mandatul în funcție este un avantaj, spune analistul, menționând cǎ acesta „încearcă să se poziționeze ca un fel de «și gospodar, și civilizat», un fel de cel mai bun pachet din ceea ce oferă și Cîrstoiu, și Piedone“ şi sǎ promoveze ideea de continuitate.

În ceea ce îl priveşte pe Cǎtǎlin Cîrstoiu, specialistul consideră cǎ scopul lui, momentan, este sǎ se facǎ cunoscut din postura de politician.

„Abia după aceea cred că ar trebui să vină momentul în care domnul Cîrstoiu să înceapă să vină și cu idei concrete, dincolo de liniile mari pe care le-a anunțat și care cred că sunt cumva de bun-simț atunci când e vorba de o candidatură la o primărie. Doar că bucureștenii cred că așteaptă niște soluții cât se poate de concrete. Propuneri concrete pentru probleme concrete, și atunci ar trebui să urmeze și acestea cât de curând“, explicǎ Jiglǎu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite