Cutremur în Turcia. Geoană: NATO e în contact cu Erdogan și ministrul de Externe pentru orice sprijin necesar

0
0
Publicat:

Secretarul general adjunct al NATO a precizat că Alianța e solidară cu Turcia, lovită de mai multe cutremure, și a apreciat reacția României, care oferă asistență și sprijin.

Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO FOTO Facebook M.Geoană
Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO FOTO Facebook M.Geoană

Vreau, în primul rând, să îmi exprim solidaritatea față de poporul turc și în acest moment cumplit. Nu ne putem feri de calamitățile naturale, dar este foarte important felul în care, în astfel de momente, unitatea și solidaritatea ne ajută să trecem peste ele. NATO este în contact direct atât cu președintele Recep Erdogan, cât și cu ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu, pentru a oferi orice ajutor este necesar”, a scris pe pagina sa de Facebook Mircea Geoană. 

Numărul doi din NATO a apreciat și modul cum au reacționat autoritățile române. „Vreau să salut, de asemenea, atitudinea și reacția României care, ca de fiecare dată când astfel de calamități au lovit țări aliate, a fost printre primele state ce s-au mobilizat pentru a oferi asistență și sprijin”, a completat secretarul general-adjunct NATO. 

Sprijinul României pentru Turcia

Secretarul de stat Raed Arafat a spus luni că echipa care pleacă în Turcia este formată din 60 de persoane și 4 câini utilitari specializați pentru căutarea la cutremure. El a precizat și că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a pus la dispoziție trei aeronave, care vor transporta 7 tone de echipamente de căutare şi salvare.

„La acest moment, echipa noastră este formată din 60 de persoane, 52 de persoane din partea Unităţii de căutare, salvare a IGSU, include patru personal medical, doi medici şi doi asistenţi de la SMURD Bucureşti, include doi voluntari de la clubul de câini utilitari”, a spus Raed Arafat,

„Primele două avioane vor decola până la ora două, sperăm, vor face două ore şi jumătate până la punctul unde vor ateriza, aeroportul din Adana, după care al treilea avion va pleca la diferenţă de două orel cu restul echipamentelor”, a mai spus el, potrivit Agerpres.

Raed Arafat a declarat că a participat și la o videoconferință cu autoritățile turce, cu Comisia Europeană, mecanismul de protecţie civilă european, la care au participat ţările care urmează să sprijine.

Cursa contracronometru

Lnur Cevik, un consilier al președintelui Turciei, spune că nu se pune problema resurselor pentru salvarea victimelor cutremurelor, ci faptul că este o „cursă contracronometru” din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

„Lucrezi împotriva timpului. Condițiile meteorologice nefavorabile și oamenii care se află sub dărâmături... trebuie să-i salvezi înainte ca vremea să se răcească și mai tare, iar acești oameni să moară din cauza frigului”, a declarat oficialul turc într-o intervenție la BBC.

Potrivit CNN, mai mult de zece provincii din sudul Turciei se află până marţi sub avertizări meteorologice de cod galben şi de cod portocaliu de vreme rece.

Aceste avertizări meteorologice, emise pentru ninsori şi vânt, vizează inclusiv provinciile Osmaniye, Kahramanmaras, Adiyaman şi Malatya, afectate puternic de seismele de luni.

Ultimele cifre

O româncă stabilită în Turcia a precizat pentru „Adevărul” că în ultimul bilanț anunțat de autoritățile locale numărul morților a ajuns la 1.541 de persoanelor, iar al răniților de 9.733 de persoane. 3.500 de clădiri ar fi fost dărâmate, potrivit autorităților locale. Potrivit relatărilor, unele sate aproape că au fost șterse de pe fața pământului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite