Cum vrea PSD să rupă din electoratul AUR

0
Publicat:

PSD a abordat, în ultimele zile, două teme de interes în mod similar cu AUR, fiind vorba, spun analiștii, cel mai probabil, de o strategie a social-democraților pentru a câștiga din electoratul partidului condus de George Simion.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Liderul AUR, George Simion, a solicitat Guvernului să interzică importul de cereale, lapte şi alte produse din Ucraina, menţionând că partidul va depune un proiect de lege în Parlament pentru sigilarea oricărui transport care vine din această ţară.

Subiectul a fost abordat și de PSD, într-o manieră similară, însă mai reținută. Mai exact, partidul lui Ciolacu a cerut Ministerului de Externe (MAE) să facă demersuri pentru suspendarea temporară a exporturilor de cereale pe piața din România, după modelul aplicat în Polonia, pentru a limita pagubele suferite de fermierii români. Mai rezervat a fost însă Petre Daea, ministrul Agriculturii, care a precizat că trebuie căutate soluții juridice pentru ca România să nu facă obiectul unor proceduri de infringement.

Electoratul, speriat de consumul de insecte

O altă temă importantă, cu privire la care s-au reunit mesajele PSD și AUR, este cea referitoare la folosirea ingredientelor obținute din insecte în hrana umană. PSD a depus un proiect de lege împotriva folosirii făinii de insecte în produsele înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale, susținând că astfel de produse ar trebui expuse separat la raft și inscripționate corespunzător.

Tema a fost prezentă și într-un proiect de anul trecut al AUR, care a fost însă mult mai drastic, propunând interzicerea consumului de insecte pentru populația umană, dar și în discursul mai multor partide din Europa, care au denunţat autorizarea comercializării de produse ce conţin ingrediente derivate din insecte, ca fiind o obligaţie impusă de la Bruxelles.

PSD și AUR, electorat comun 

Analiștii politici consultați de „Adevărul“ pun asemănările din abordările celor două partide pe seama faptului că, pe anumite segmente, AUR şi PSD au electorat comun.

„Nu ar trebui să ne mire faptul că PSD intră pe teme vechi ale AUR. Cele două partide se intersectează pe anumite segmente de electorat. Majoritatea electoratului PSD este tradiționalist şi împărtășește în bună măsură ideea că străinii ne vor răul. (...)

Cât despre inițiativa anti-gândaci, este un alt exemplu de comunicare publică prin fake news, care va alimenta discursul anti-european. Vezi, Doamne, Bruxelles-ul îi obligă pe români să mănânce gândaci. (...) Este o non-temă pentru români și România, ținută în viață doar de propaganda anti-europeană, acum şi prin vocea PSD“, a declarat Valeriu Turcan, pentru „Adevărul“, menţionând şi că social-democraţii încearcă să se disocieze de MAE pe tema deciziilor de politică externă ale României. 

„În mod tradițional, alegătorii PSD împărtășesc valori ideologice, politice, religioase și culturale locale, naționale, autohtone. Din acest punct de vedere, targetul PSD corespunde într-o anumită măsură cu targetul electoral AUR. Mesajele și temele celor două partide se pot întâlni punctual, deși stilul, retorica pot fi foarte diferite. Din perspectivă socială, nivel de educație formală și de venit, există anumite apropieri între alegătorii celor două formațiuni politice. Alegătorii cu acest profil, cu aceste valori sau convingeri, pot oscila între AUR și PSD“, a explicat, pentru „Adevărul“, analistul politic Antonio Momoc.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite