PSD vrea interzicerea făinii de insecte. Ciolacu a depus un proiect de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful PSD a anunțat depunerea în Parlament a unui proiect de lege care interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor românești comercializate. Totodată, Ciolacu a susținut că astfel de produse venite din import trebuie expuse separat în magazine. 

PSD a anunțat că a depus proiectul de lege în Parlament FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
PSD a anunțat că a depus proiectul de lege în Parlament FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

„Protejăm produsele tradiționale românești! Am depus astăzi proiectul de lege prin care se interzice utilizarea făinii de insecte în prepararea produselor prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale. Așa cum au făcut și alte țări europene, la fel trebuie să facem și noi”, a anunțat Marcel Ciolacu pe Facebook. 

Președintele PSD a mai susținut că, „în plus, toate produsele alimentare care vin din import și conțin ingrediente obținute din insecte trebuie să fie expuse separat pe rafturile magazinelor”.

Potrivit liderului social-democrat, „oamenii trebuie să știe ce cumpără, iar eticheta să fie clară și să conțină informații complete cu privire la aceste produse”.

„Patriotismul economic înseamnă protejarea producătorilor locali și a produselor și mâncării tradiționale românești”, a mai transmis Marcel Ciolacu. 

Un proiect asemănător a fost depus anul trecut de AUR, fiind însă mult mai drastic și propunând interzicerea consumului de insecte pentru populația umană. 

Ce este făina de greieri

Potrivit descrierii comercianților, făina de greieri se prepară din greieri mari fară aripi. Un exoschelet nu este încă format, astfel că insectele sunt mai ușor de digerat. Făina proteică din greieri are o ușoară aromă umami de nucă și este bogată în proteine, scriu comercianții.

Făina de greieri este fără aditivi, chimicale sau conservanți și fără antibiotice „spre deosebire de creșterea animalelor, insectele nu prezintă risc la bacterii”.

Făină din greieri se folosește în combinație cu un alt tip de făină sau poate fi adăugată așa cum este în alte rețete. 

Comercianții țin să precizeze că oamenii sunt „genetic diferiți față de greieri și nu există pericolul să putem lua vreo boală de la ei”, astfel încât prin ingestie nu putem să ne infectăm cu Covid, gripă porcină sau boala vacii nebune.  

Fâina de greieri, pe piața din România

Făina de greiere a început deja să fie comercializată în România, de o firmă specializată în vânzarea de produse BIO, iar prețul este la fel de șocant cum este și ideea de a mânca insecte.

Făina este făcută 100% din greieri și conține proteine de aceeași calitate ca și carnea de vită (70% proteine), are mai mult omega-3 și omega-6 decât somonul (20% acizi grași).

Cât privește obținerea făinii de greieri și utilizarea, comerciantul spune că înainte de uscare, greierii sunt mai întâi bine spălați, apoi sunt tratați termic și uscați lent pentru a maximiza toate proprietățile benefice ale insectei comestibile. Abia după aceea, se transformă în făină de greieri bogată în proteine.

100 de grame de făină de greieri (Acheta domesticus) costă 96,25 de lei, adică 962,5 lei/kg. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite