Cum vrea Guvernul să reducă cheltuielile. Ce sume ar urma să taie Ministerul Dezvoltării

0
Publicat:

Cseke Attila a explicat că în cazul ministerului pe care îl conduce este vorba despre o ajustare a cheltuielilor în planul transmis Guvernului pentru reducerea cheltuielilor.

FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Întrebat cu privire la măsurile Guvernului pentru ajustarea cheltuielilor publice, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a explicat că după ce va fi pregătit proiectul de OUG și dat spre avizare, se vor putea da detalii. 

Totodată, ministrul a explicat că în planul pentru reducerea cheltuielilor înaintat de ministerul pe care îl conduce s-a avut în vedere o sumă de 41 de milioane de lei destinați sprijinirii cetățenilor pentru achiziția de locuințe. 

În privința măsurilor discutate în Coaliție, ministrul a precizat că a fost cerută o analiză pentru implementarea pe cale parlamentară a interzicerii cumulului pensie cu salariu. 

De asemenea, potrivit ministrului, liderii guvernamentali nu au luat o decizie nici asupra supraimpozitării veniturilor mai mari decât salariul cîștigat de șeful statului. 

De unde vor fi luați banii pentru economii 

„Nu este vorba despre o tăiere, este vorba despre o ajutare de cheltuieli. Să vă dau un exemplu: Programul băncilor de locuințe, unde am avut un buget aprobat anul acesta de peste 250 de milioane de lei. Acum o lună am transferat celor două bănci care sunt în acest progra. (...) După cum știți aici a fost un proces îndelungat cu cele două instituții bancare. Ministerul Dezvoltării a câștigat acest proces, anul trecut cele două bănci au virat tot ce aveau de virat. Anul acesta, Ministerul a putut să reia această finanțare, care este până la urmă a deponenților, nu a băncilor. Dinsituațiile suma de la buget era mult mai mare. Ne-au rămas 41 de milioane de lei. Aceasă sumă nu se mai poate folosi în 2023”, a explicat Cseke Attila.    

Cu privire la planul de reducere a cheltuielilor, Cseke Atiila a mai arătat că „acel plan a cuprins toate posibilele sume care pot fi disponibilizate. Ministerul Dezvoltării are un buget din care 97% este pe investiții. Partea de salarii, bunuri și servicii este de 0,9% din bugetul anual, este un minister care se ocupă cu investitiile și din acest punctt de vedere cheltuielile sunt absolut necesare. Cheltuielile cu investițiiile și cu salarii investitii sunt de neatins, nu se supun niciunei posibile ajustări”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite