Cum şi-a calculat Ponta convalescenţa în funcţie de Constituţie. Iohannis poate să refuze interimatul lui Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul Victor Ponta, operat la ligamente în Turcia, arată că se va întoarce la conducerea Guvernului în timpul prevăzut de Constituţie. Până atunci, Ponta l-a propus premier interimar pe Gabriel Oprea, însă preşedintele va decide dacă îl acceptă sau nu. Opoziţia cere, din nou, demisia premierului.

Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook calendarul de recuperare după operaţia suferită la genunchi, un plan ce pare făcut cu ochii pe Constituţie. Plecat de o săptămâna în Turcia, premierul nu poate lipsi de la şefia Guvernului mai mult de 45 de zile. Şapte zile au trecut deja, timp în care premierul a stat internal în spital. Urmează alte şapte zile de „control şi supraveghere“. „Azi medicii au decis ca pot fi externat. Urmează ca în urmatoarele şapte zile să parcurg zilnic procedurile pentru control, schimbare pansamente şi supraveghere“, a scris Ponta pe Facebook. Aşa se scurg 14 zile din cele 45 îngăduite de Constituţie.

Însă perioada de recuperare a premierului continuă. „Ulterior acestor proceduri va trebui ca două saptămâni să fac fizioterapie şi tratamente de recuperare înainte de a avea permisiunea medicilor de a merge fără sprijinul unor mijloce medicale permanente. În maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urând să continui recuperarea timp de şase luni“, mai spune Ponta. Deci, chiar dacă mai stă departe de Palatul Victoria încă o lună, la care se mai adaugă săptămâna petrecută deja în spital, premierul Ponta s-ar încadra la fix în limita prevăzută de Constituţie pentru a reveni în funcţie. În plus, prin calendarul publicat, Ponta a răspuns deja celor două mari întrebări care apăruseră în spaţiul public: când se va întoarce premierul la Palatul Victoria? Cât timp va dura recuperarea?

Până să revină în fruntea Guvernului, Ponta şi-a delegat atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea. „Maine dimineata voi trimite Preşedintelui României solicitarea ca, în baza art. 107 din Constitutuţie, să-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea să exercite toate atributele funcţiei de Prim Ministru (inclusiv conducerea şedinţelor de Guvern) în această perioadă“, a arătat Ponta. Însă Gabriel Oprea trebuie să fie acceptat de preşedintele Klaus Iohannis. „Dacă primul-ministru este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar“, spune articolul 107 din Constituţie. Aşadar, Constituţia lasă la libera alegere a preşedintelui pe cine alge să numească premier interimar, nu neapărat pe omul recomandat de Ponta.

„Se ascunde laş în spatele halatelor albe“
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu,  spune că Ponta trebuie să demisioneze, nu să se victimizeze. „Oricând s-ar întoarce, orice ar delega, Victor Ponta trebuie să-şi dea demisia. Acum nu este altceva decât un prim-ministru în exil, care încearcă o campanie de victimizare prin fax, nimic altceva. Ponta trebuie să-şi dea demisia azi! O acceptăm tot prin fax“, a scirs Alina Gorghiu pe Facebook.

Şi premierul din umbră al PNL, Cătălin Predoiu, a reacţionat.  „Fugarul de justiţie Ponta îşi bate joc de funcţia de Premier şi de România. DNA şi FMI îl caută prin Bucureşti pentru fapte grave şi el se ascunde laş în spatele halatelor albe din Turcia. Guvernul e paralizat, Administraţia e paralizată şi credibilitatea României de ţară atractivă pentru investiţii e făcută praf. Ponta, dă-ţi demisia, nu ai niciun drept să-ţi baţi joc de ţară!“, a scris Predoiu, tot pe Facebook.

PMP crede că Victor Ponta se ascunde de Justiţie. „De ce abia astăzi a apărut un comunicat oficial al Guvernului, după o săptămână în care Victor Ponta dispăruse, pur şi simplu din ţară? Pentru premierul unei ţări, comunicarea pe reţele de socializare, fără garanţia că este autentică, nu poate fi acceptabilă. Nu este prima oară când Victor Ponta se ascunde de justiţie. Ne amintim cum şi-a mutat biroul la Ministerul Apărării Naţionale, în plin scandal Duicu, de frica de a nu fi implicat şi acuzat în dosarul respective“, arată PMP într-un comunicat în care cere demisia lui Ponta până la rezolvarea problemelor penale.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite