Cum s-a ajuns la ruptura dintre Dragnea şi Tăriceanu. Ce influenţă mai are Ponta în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu s-au înţeles FOTO Arhiva Adevărul
Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu nu s-au înţeles FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit unor surse politice, PSD nu a mai încheiat nicio înţelegere cu ALDE pentru că Liviu Dragnea îl suspectează pe Călin Popescu Tăriceanu de legături strânse cu Victor Ponta. În plus, pretenţiile ALDE, care a revendicat trei sectoare în schimbul unei alianţe electorale cu PSD, l-au nemulţumit profund pe Dragnea, care a ales să facă alianţă cu UNPR.

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a validat, vineri, candidaţii PSD pentru Bucureşti şi susţinerea lui Neculai Onţanu, preşedintele interimar al UNPR, la Primăria Sectorului 2 în baza unei alianţe electorale încheiate între cele două partide la nivelul Bucureştiului.  În schimb, UNPR va susţine candidaţii PSD la toate celelalte Sectoare, inclusiv la Primăria Bucureşti.

Decizia PSD arată că Liviu Dragnea a preferat să facă alianţă cu UNPR în detrimentul ALDE, care refuza orice asociere cu formaţiunea din care face parte fostul vicepremier Gabriel Oprea. Copreşedinţii ALDE, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, l-au aşteptat pe Dragnea mai mut de o oră şi jumătate în biroul lui Tăriceanu de la Senat, însă liderul PSD i-a lăsat cu ochii în soare. La ora la care şedinţa PSD trebuia să înceapă, cei doi lideri ALDE au ieşit din birou, anunţând că „negocierile cu PSD nu s-au terminat“.

La doar câteva minute, Liviu Dragnea a venit la şedinţa PSD spunând că a ajuns la un acord cu partenerii ALDE şi UNPR, refuzând să ofere mai multe detalii. Liviu Dragnea le-a spus social-democraţilor că a ajuns la o înţelegere cu Tăriceanu de a merge separat pentru că ar fi în avantajul ambelor partide. „Şi pentru PSD, şi pentru ALDE este mult mai bine să se meargă separat. Vorbim de electorate diferite, iar interesul nostru este ca fiecare partid să atingă potenţialul maxim“, a spus Dragnea, la finalul şedinţei PSD.

Dragnea se teme încă de Ponta

De fapt, ALDE va merge singur la alegerile locale, tocmai pentru că Dragnea şi Tăriceanu nu au ajuns la un numitor comun privind termenii în care să fie încheiată alianţa. Potrivit unor surse din PSD, Tăriceanu a cerut ca ALDE să propună candidaţi pentru Sectoarele 1,2 şi 4, iar PSD pentru celelalte trei Sectoare, plus Primăria Capitalei. În plus, PSD să renunţe la alianţa cu UNPR. Mai mult decât cerinţele lui Tăriceanu, au contat suspiciunile pe care Dragnea le are cu privire la relaţia pe care Tăriceanu o ţine caldă cu fostul premier Victor Ponta. „Dragnea îl bănuieşte pe Tăriceanu că joacă cu Ponta şi se teme“, au declarat surse din PSD.

Liviu Dragnea chiar a încercat să-i momească pe foştii miniştri Nicolae Bănicioiu, Rovana Plumb şi Eugen Teodorovici să candideze pentru Primăriile de Sector, dar au refuzat după ce l-au însoţit pe Ponta într-o vizită externă cu fundaţia „Black Sea Regional Cooperation Projests 2020“ din care fac parte cu toţii. Călin Popescu Tăriceanu s-a afişat, la Parlament, cu Victor Ponta chiar la începutul săptămânii.

Dragnea şi Tăriceanu negociază de mai aproape o lună încheierea unei alianţe electorale la nivel de Bucureşti. Potrivit unor surse din PSD, Tăriceanu stă foarte bine în sondaje, fiind singurul care ar putea să rupă din electoratul PNL la Primăria Capitalei, argument pe care l-a folosit intens în negocierile cu PSD. Potrivit surselor citate, Dragnea i-a propus lui Tăriceanu chiar să candideze pentru Primăria Capitalei susţinut de PSD, însă acesta a refuzat. Toate acestea l-au pus pe gânduri pe Dragnea, care a decis în ultimul moment să nu mai încheie nicio înţelegere cu Tăriceanu.

„UNPR nu va avea candidat pentru Capitală, iar ALDE urmează să se hotărască“, a mai spus Dragnea. Potrivit unor surse din ALDE, Tăriceanu vrea să-l arunce în cursă pe fostul ministru al Educaţiei Sorin Cîmpeanu, cel care a asigurat interimatul Guvernului după demisia lui Ponta şi până la învestirea Guvernului Cioloş.

Candidaţii PSD la Primăriiel Capitalei sunt: 

Primăria Capitalei: Gabriela Firea. 

Sectorul1: Dan Tudorache. 

Sectorul 2: Neculai Onaţanu (UNPR).

Sectorul 3: Robert Negoiţă.

Sectorul 4: Daniel Băluţă. 

Sectorul 5: Daniel Florea. 

Sectorul 6. Gabriel Mutu.

image

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite