Cum explică magistraţii CCR constituţionalitatea Legii avertizorilor de integritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei trei judecători nou intraţi în plenul - Bogdan Licu, Iuliana Scântei şi Mihaela Ciochină CCR FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cei trei judecători nou intraţi în plenul - Bogdan Licu, Iuliana Scântei şi Mihaela Ciochină CCR FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituţională, aflată la primul mare test în noua formulă, a explicat decizia privind Legea avertizorilor de integritate prin faptul că actul normativ „disciplinează conduita avertizorului de integritate”, fiind de părere că prevederile nu aduc atingere „protecţiei juridice” a acestuia.

„În şedinţa din 13 iulie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.1 alin.(4), (6) şi (7) şi art.19 din Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, precum şi legea în ansamblul său sunt constituţionale în raport cu criticile formulate”, se arată în comunicatul Curţii Constituţionale, aflată la primul test în noua sa formulă. 

„În esenţă, Curtea a statuat că rolul avertizorului de integritate este acela de a dezvălui şi a comunica faptele de încălcare a legii realizate în cadrul unei organizaţii. Această comunicare se face fie printr-o raportare internă/externă la nivelul respectivei organizaţii, fie prin divulgare publică. Legiuitorul a ales ca activităţile de raportare internă/externă şi divulgare publică să se realizeze succesiv, şi nu concomitent, protejând atât entitatea care face obiectul legii, cât şi starea de legalitate în care aceasta trebuie să îşi desfăşoare activitatea. Prin urmare, legea disciplinează conduita avertizorului de integritate, fără a afecta posibilitatea sa de a divulga public informaţiile ce fac obiectul legii şi fără a aduce atingere dispoziţiilor privind normele de procedură penală referitoare la sesizarea organelor de urmărire penală. Asemenea reguli procedurale nu fac decât să întărească rolul avertizorului de integritate în societate şi să îl responsabilizeze în activitatea desfăşurată”, mai precizează CCR. 

Potrivit sursei citate, noul act normativ asigură protecţia juridică a avertizorului de integritate. „Stabilirea unei proceduri în realizarea activităţii de raportare/divulgare publică a informaţiilor care intră în sfera de aplicare a legii, precum şi delimitarea în funcţie de criterii obiective a unor etape aferente acestei activităţi nu aduc atingere protecţiei juridice a avertizorului de integritate.   Totodată, Curtea a statuat că noua reglementare, stabilind măsuri de protecţie, sprijin şi reparatorii în beneficiul avertizorului de integritate, consacră un standard adecvat de protecţie juridică al acestuia”, conchid magistraţii CCR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite