Culisele rocadei Marian Munteanu - Cătălin Predoiu. Filmul zilei în care PNL şi-a găsit al patrulea candidat la Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Predoiu (centru) zâmbeşte, dar e un zâmbet forţat. De Blaga şi Gorghiu. FOTO David Muntean
Cătălin Predoiu (centru) zâmbeşte, dar e un zâmbet forţat. De Blaga şi Gorghiu. FOTO David Muntean

Cătălin Predoiu, premierul din umbră al PNL, a fost scos la lumină de partid, ca soluţie de sacrificiu pentru Primăria Capitalei. Marian Munteanu a fost forţat să se retragă, pe motiv că trecutul său tumultuos eclipsează orice program electoral.

„Am decis să-mi asum candidatura la Primăria Generală a Capitalei. Îmi asum responsabilitatea angajându-mă în faţa bucureştenilor că voi concura cu toată energia şi competenţa pentru victoria PNL“, au fost cuvintele pe care Cătălin Predoiu le-a rostit, după ce liberalii au ajuns să schimbe în ultimele două luni luni nu mai puţin de trei candidaţi la Primăria Capitalei: europarlamentarul Cristian Buşoi, deputatul Ludovic Orban şi Marian Munteanu.

Ultimul şi-a anunţat retragerea, ieri seară, după negocieri intense purtate, în spatele uşile închise, alături de alţi patru oameni: copreşedinţii Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, şi  şeful de campanie pe Bucureşti, Teodor Atanasiu, omul care l-a propus în urmă cu o săptămână pe Marian Munteanu. „Am consimţit să-mi retrag candidatura. Am acceptat această chestiune şi sunt convins că PNL va găsi o soluţie pentru a oferi bucureştenilor un proiect bun, util şi câştigător“, au fost ultimele vorbe ale lui Munteanu în calitate de candidat PNL.

Nu vă ascund că sunt emoţionat, dar gândurile mele sunt extrem  de limpezi. Vă chem alături de mine pentru a ne schimba viaţa în bine! Cătălin Predoiu, candidat PNL la Primăria Capitalei 

Decizia lui Cătălin Predoiu de a accepta să intre în lupta electorală este foarte surprinzătoare. În urmă cu o săptămână, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu aproiape că l-au implorat pe Cătălin Predoiu să-şi asume candidatura, însă liderul PNL Bucureşti a refuzat cu încăpăţânare. „Nici măcar preşedintele Iohannis n-a reuşit atunci să-l convingă“, au povestit surse din PNL pentru „Adevărul“. Ce s-a schimbat într-o săptămână? „Cătălin Predoiu probabil că a realizat că Munteanu pierde alegerile, iar el, în calitate de preşedinte al PNL Bucureşti, va deconta politic. Aşa că, într-o asemenea situaţia de avarie, a acceptat candidatura. Dacă pierde, i se va reproşa, însă nimeni nu-i va putea spune că n-a fost bărbat“, spun sursele citate. Alţi liberali din conducerea partidului spun că nici acum Predoiu nu s-a oferit voluntar să candideze, ci, iniţial, l-a propus pe Ciprian Ciucu, până ieri candidatul M10 pentru Bucureşti.

Am consimţit în urma discuţiilor să îmi retrag candidatura. Am acceptat această chestiune. Dar să nu creadă cineva că a terminat cu mine. Doamne-ajută! Marian Munteanu, după ce PNL a renunţat la candidatura sa

Însă oferta sa a fost refuzată ferm de tandemul Blaga-Gorghiu. Aşa că, mai mult de nevoie, Predoiu a devenit candidatul PNL. „Dacă nici liderul PNL Bucureşti nu e bun, atunci cine?“, a mai pus paie pe foc şi Teodor Atanasiu, sforarul PNL, cel care încearcă să mute acum presiunea pe umerii lui Predoiu, după ce găselniţa sa electorală - Marian Munteanu - a eşuat. Întrebat dacă Predoiu va mai rămâne propunerea de premier din partea PNL, Blaga a spus: „Eu garantez că domnul Predoiu va câştiga Primăria Generală a Capitalei şi va rămâne primarul general al Capitalei“. 

Munteanu a renunţat la „show“

Marian Munteanu s-a retras fără a face prea mult zgomot public. În urmă cu o săptămână, fostul candidat al PNL pentru Capitală avertiza că, în cazul în care va fi retras de partid,  va face „show“. „Nu am să fac niciun gest care să aducă prejudicii PNL. Dacă în viitor va fi deschidere, vom discuta împreună şi vom găsi colaborare pentru proiecte foarte bune. Când sunt primit în casa cuiva, eu nu vreau să-i iau casa. Dar să nu creadă cineva că a terminat cu mine“, le-a transmis Munteanu celor care l-au acuzat de extremism. Întrebat dacă a colaborat cu Securitatea, în contextul în care chiar PNL a solicitat CNSAS să analizeze dosarul său, Marian Munteanu a răspuns: „Nu. Nu am colaborat. Eu am luptat contra Securităţii când era foarte greu să lupţi. Luptătorii ăştia de pe net sau marea agitaţie de la Kaufland, habar n-au ce înseamnă lupta“. Şi atunci de ce n-a semnat declaraţia de integritate propusă de România Curată, ONG-ul condus de Alina Mungiu – Pippidi?

„Pe mine nu mă interesează ONG-ul acela, pentru că sunt oamenii care nu se comportă cu demnitate“, a comentat  Munteanu.

„PNL putea să aibă şi 20 de candidaţi“

Alina Gorghiu a lăsat de înţeles că nu e deranjată că liberalii au tras trei gloanţe politice oarbe până acum. „Fără niciun fel de ezitare, vă spun că vom rămâne o echipă. Nu e relevant câte candidaturi a avut PNL. Putea să aibă 20. Important e ca la final, când tragi linie, să avem un vot peste PSD“, a declarat Gorghiu. „Salut clarificările aduse de PNL în această seară. În această competiţie, am deocamdată o singură certitudine: eu voi candida, din partea Alianţei Electorale PSD- UNPR, pentru postul de primar general al Capitalei“, a răspuns Gabriela Firea.

Ciprian Ciucu intră în PNL

După ce şi-a anunţat candidatura la Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu a anunţat o nouă achiziţie în PNL. „Îi adresez lui Ciprian Ciucu invitaţia de a veni alături de mine şi de noi. Mâine îi voi face o invitaţie pentru a vedea modul în care putem face o echipă pentru funcţiile de primar şi viceprimar“, a spus Predoiu. Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că Predoiu nu i-a promis lui Ciucu doar fotoliul de viceprimar, ci chiar un post de parlamentar, în toamnă. M10, partidul condus de Monica Macovei, care l-a ajutat să strângă semnături pentru a candida la Capitală, s-a dezis ieri de Ciprian Ciucu. 

Citeşte şi:

EXCLUSIV Legătura lui Marian Munteanu cu Securitatea, avându-l ca ţintă pe Petre Ţuţea

În timp ce era student, Marian Munteanu, care şi-a retras, miercuri, candidatura pentru funcţia de primar al Capitalei din partea PNL, a făcut parte din echipa care i-a fost alături lui Petre Ţuţea. Din păcate, prietenia lui Munteanu, dar şi a celorlalţi studenţi din echipa sa cu bătrânul filosof nu a ţinut decât câteva luni, până când Securitatea a intrat pe fir.

Singurătatea candidatului de cursă scurtă. Cum explică distanţarea de Munteanu candidaţii PNL de la Sectoare

Candidaţii PNL pentru sectoarele bucureştene iau distanţă faţă de Marian Munteanu, candidatul pentru Primăria Capitalei, pe motiv că nu vor să se asocieze cu o persoană ce o persoană ce afişează un discurs controversat, cu tentă naţionalistă. Pe de altă parte, între candidaţii PNL s-a strecurat nesiguranţa că Marian Munteanu nu va fi menţinut de partid până la finalul campaniei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite