Culise. Ce le-a spus Ciucă liderilor PNL la ultima şedinţă despre pretenţiile PSD şi USR de a intra la guvernare

0
0
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă, le-a explicat liderilor PNL, în şedinţa Biroului Executiv de vineri, pretenţiile pe care PSD şi USR le-au avut pentru susţinerea parlamentară, după cum au declarat surse din conducerea liberală pentru „Adevărul”. Pe lângă problema voturilor din Parlament, liberalii au discutat şi despre varianta alegerilor anticipate, un scenariu nu tocmai roz pentru PNL.

Nicolae Ciucă le-a povestit liberalilor, în şedinţa BEx care a avut loc vineri, că social-democraţii au cerut paritate la ministere pentru a lua în calcul intrarea la guvernare şi susţinerea Cabinetului Ciucă.

În discuţiile de la Vila Lac, PSD a transmis că singura condiţie pentru a accepta un premier de la alt partid este paritate în Executiv, pe motiv că este partidul cu cei mai mulţi aleşi în Parlament.  Conducerea PNL a respins aceste propuneri.

De altfel, surse din conducerea PNL au declarat pentru „Adevărul” că Nicolae Ciucă le-a povestit liberalilor şi faptul că USR a cerut negocieri extinse, pe mai multe săptămâni, pentru a pune la punct priorităţile, a stabili un calendar de reforme şi pentru a se asigura că vor ajunge la o guvernare solidă.

PNL, şifonat după anticipate

O altă problemă ridicată în şedinţa liberalilor de vineri a fost şi scenariul anticipatelor, conform surselor „Adevărul”. Lucian Bode, prim-vicepreşedinte al partidului şi ministru al Afacerilor Interne, a transmis că alegerile anticipate ar fi un dezastru pentru PNL, în contextul în care partidul scade în sondaje. 

Şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan, a subliniat că anticipatele ar face rău partidului, motiv pentru care liberalii ar trebui să le evite. 

Varianta alegerilor anticipate stă însă în mâinile lui Klaus Iohannis. Dacă Guvernul minoritar PNL-UDMR, condus de Nicolae Ciucă, nu va primi susţinerea parlamentară necesară (234 de voturi), atunci şeful statului fie vine cu o nouă propunere de premier, fie dizolvă Parlamentul şi aşază terenul pentru anticipate, însă această ultimă variantă poate fi pusă în practică doar după 20 decembrie. 

  

În acest moment, Cabinetul Ciucă se bucură de mai puţin de 130 de voturi din partea parlamentarilor PNL, având în vedere că liberalii apropiaţi lui Ludovic Orban, care şi-au anunţat demisiile din grupurile parlamentare ale partidului, este posibil să nu dea un vot favorabil. Acestora li se mai alătură doar 29 de voturi din partea parlamentarilor UDMR. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri