PSD şi USR nu susţin un Guvern minoritar. Cum s-ar putea rezolva criza politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Nicolae Ciucă FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul minoritar PNL-UDMR, în frunte cu Nicolae Ciucă, nu este susţinut nici de PSD, dar nici de USR. Liberalii ar avea nevoie de susţinerea uneia dintre cele două formaţiuni pentru a întruni voturile necesare învestirii Guvernului. Chiar şi UDMR este rezervat cu privire la şansele Cabinetului Ciucă. Specialiştii consultaţi de „Adevărul” susţin că, dacă nu vor fi alegeri anticipate, cel mai probabil a treia desemnare va avea susţinere.

Conducerea restrânsă a Partidului Naţional Liberal şi Nicolae Ciucă, premierul desemnat, s-au întâlnit joi seară să discute cu preşedintele Klaus Iohannis, la Vila Lac, despre negocierea unei majorităţi pentru susţinerea noului Guvern. Potrivit surselor „Adevărul”, concluzia discuţiei a fost să se meargă pe varianta unui guvern minoritar PNL-UDMR şi să se apeleze la sprijin din partea PSD.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat însă că partidul pe care îl conduce nu va susţine un Guvern minoritar. Liderul social-democraţilor menţine varianta alegerilor anticipate pe masă. 

„Nu stiu ce au hotărât liberalii şi nici nu mă interesează în mod deosebit. PSD rămane consecvent şi consideră că soluţia unui guvern minoritar e o greşeală foarte mare şi nu putem susţine aşa ceva. Când ai de a face cu patru crize, nu poţi trece prin ele cu un Guvern minoritar, îţi trebuie un guvern stabil cu majoritate în Parlamentul României. Nu am exclus nicio soluţie, mai puţin guvernul minoritar", a declarat Ciolacu. 

Moşteanu: Dacă PNL merge cu un Guvern minoritar, însemnă că s-a înţeles cu PSD

Nici USR nu susţine varianta unui Guvern minoritar PNL-UDMR. Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR, a declarat pentru „Adevărul” că formaţiunea din care face parte nu va vota în Parlament Cabinetul Ciucă. 

„USR a decis că nu suţine un Guvern minoritar. Din punctul nostru de vedere, există posibilitatea refacerii coaliţiei de guvernare PNL-UDR-UDMR. Asta a fost opţiunea noastră şi este în continuare. 

Dacă PNL alege să meargă mai departe cu un Guvern minoritar în Parlament, înseamnă ca s-a înţeles cu PSD. Ţara trebuie guvernată, este o opţiune politică pe care PNL trebuia să o facă de mult timp, să aleagă PSD sau USR. USR nu o să voteze Cabinetul minoritar”, a explicat Moşteanu pentru „Adevărul”.

Kelemen Hunor: Nu ştiu pe ce se bazează colegii care spun că mergem cu Guvern minoritar

Deşi formaţiunea sa merge alături de liberali cu Guvernul minoritar, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a declarat că nu vede în acest moment de unde ar putea veni voturile necesare pentru învestirea Cabinetului Ciucă. Acesta a precizat că „dacă fiecare se gândeşte doar la orgoliu şi la interesul de partid”, atunci guvernul nu va trece. 

„Eu nu ştiu pe ce se bazează colegii noştri care spun că mergem cu guvern minoritar şi vom obţine votul necesar pentru a învesti guvernul. Dacă fiecare se gândeşte doar la orgoliul lezat şi la interesul de partid, atunci nu va trece, că nu are cum să treacă. Dacă se gândeşte la o perspectivă mai largă  - negociem pe parcurs – atunci va trece. (...)  În acest moment eu nu văd cele 234 de voturi, dar, până săptămâna viitoare - marţi miercuri când se votează – se mai poate discuta”, a declarat liderul UDMR vineri, la Digi FM. 

Ce spun specialiştii

Analistul politic George Jiglău a declarat că, în acest moment, sunt pe masă două variante: alegerile anticipate, în urma cărora PNL va fi şifonat, sau o nouă propunere din partea lui Klaus Iohannis, care treacă de Parlament. 

„Cred că sunt două variante care încep deja să se contureze. O a treia propunere din partea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru un alt prim-ministru sau chiar acelaşi prim-ministru, dar cu un alt mandat. Şi varianta anticipatelor. La anticipate scenariul este complicat, mai ales că nu ştim când se vor putea ţine, dată fiind situaţia actuală. 

Un alt lucru care ar putea împiedica anticipatele este faptul că PNL nu va ieşi deloc bine din punct de vedere electoral din perioada asta. Ar fi nişte alegeri care să avantajeze mult PSD şi AUR, ceea ce, din nou, cei care au fost până acum la guvernare vor căuta să evite, pentru că nu vor intra doar în Opoziţie, dar s-ar putea să piardă rău. Deci forţează acum nota cu un Guvern minoritar în Parlament, iar dacă pică probabil o să avem a treia nominalizare care să şi reuşească”, a explicat  George Jiglău pentru „Adevărul”.

Sociologul Alfred Bulai merge pe aceeaşi variantă, anume că PNL va fi şifonat în cazul alegerilor anticipate, însă susţine că acestea ar aduce o instabilitate mult mai mare. 

„În cazul anticipatelor vom fi într-o instabilitate şi mai mare decât acum. Dacă acum Guvernul este interimar şi nu prea poate face nimic real, gândiţi-vă că nici Parlament nu vom mai avea, va fi interimar până când vor avea loc propriu-zis alegerile anticipate. Nu există decât aceste două formule.

PNL iese mult mai rău după anticipate. Teoretic, cel mai mare pierzător este Klaus Iohannis. PSD va avea un scor mult mai mare, iar AUR va avea un scor mai bun. USR s-a redresat, deci probabil va avea şi el o anumită creştere. La PNL este o posibilitate să scadă chiar semnificativ, forţa va fi mai mică”, a declarat Alfred Bulai pentru „Adevărul”.

Sociologul este de părere că există şanse mari ca USR să ia locul PNL şi, în cazul anticipatelor, uşa Parlamentului să se deschidă şi pentru partide mai mici.

„Este posibil să intre şi câteva partide mai mici în Parlament, pentru că dezamagirea este generală pentru clasa politică, iar oamenii deschid ochii şi către partide din afara Parlamentului”, a mai spus Bulai. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite