Un fost ministru al Dezvoltării critică noile măsuri fiscale ale Guvernului: Ministerele au cerut aproape 100 de derogări

0
Publicat:

Fostul ministru al dezvoltării, Cseke Attila, a atras miercuri atenția că Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale „birocratice”, care vor descuraja dezvoltarea României. De asemenea, potrivit acestuia, în ultimele luni ministerele au cerut Guvernului aproape 100 de derogări de la propriile reguli.

Cseke: Guvernul nu poate, sau nu vrea să se conformeze cu propriile sale prevederi Foto: Arhivă
Cseke: Guvernul nu poate, sau nu vrea să se conformeze cu propriile sale prevederi Foto: Arhivă

În ultimele zile ale anului, Guvernul a adoptat noi măsuri fiscale, care vor duce la birocrație sporită, mai puțină dezvoltare, și fonduri nerambursabile care nu vor fi investite” a atras atenția liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, fost ministru al Dezvoltării, conform unui comunicat de presă al formațiunii politice.

Totodată, potrivit sursei citate, senatorul UDMR a susținut că fondurile nerambursabile „sunt o oportunitate de dezvoltare pentru România, iar într-un context financiar nefavorabil, după pandemie și având în vedere războiul din Ucraina, nici un stat membru al Uniunii Europene nu își poate permite să nu atragă toate fondurile externe disponibile pentru investiții”. Acesta a criticat Guvernul, spunând că „a adoptat o nouă ordonanță de urgență care va încetini atragerea fondurilor europene nerambursabile.”

Potrivit comunicatului, OUG 127/2023, publicată la acest sfârșit de săptămână, în Monitorul Oficial, care prevede limite lunare pentru creditele bugetare și de angajament și în cazul fondurilor europene „limitează ministerele la semnarea contractelor de finanțare și plăți pentru investițiile finanțate din fonduri europene, care nu erau limitate până acum”.

De asemenea, se notează că noul OUG că ar veni după o serie de măsuri adoptate prin OUG 90/2023, „care s-au dovedit a fi neprielnice pentru dezvoltarea României”.

Rezultatul măsurilor OUG 90/2023 pot fi văzute: Guvernul nu poate plăti constructorii pentru munca prestată, muncitorii emigrează în alte țări, iar România este un mare șantier cu lucrări neterminate. Guvernul pare să fi conștientizat că aceste măsuri nu au fost bune, pentru că în ultimele luni ministerele au cerut aproape 100 de derogări, excepții de la propria regulă”,  a subliniat Cseke Attila.

Conform sursei citate, în opinia senatorului UDMR acest lucru ar arăta că ”Guvernul nu poate, sau nu vrea să se conformeze cu propriile sale prevederi”. „Ministerul finanțelor trebuie să construiască sisteme, Guvernul să facă ordine. Cele aproape 100 de excepții nu servesc acest scop”, a mai spus Cseke Attila.

Ministerul Dezvoltării a putut plăti doar cu derogare o taxă de circa 2.000 de lei

Există un minister care nu poate aplica jaloane PNRR și directive europene importante de două luni, pentru că nu poate plăti 2.336 lei pentru a publica în Monitorul Oficial patru ordine de ministru, și a cerut derogare de la Guvern pentru plata acestei sume.  UDMR cere Guvernului să nu mai adopte reglementări care nu pot fi aplicate, care dăunează dezvoltării României, și să abroge prevederile neprielnice adoptate până acum”, a conchis senatorul UDMR.

Potrivit publicației Bihoreanul, Cseke Attila a făcut referire chiar la Ministerul Dezvoltării, pe care acesta l-a condus până la începutul lunii iunie a anului trecut. Partidul ar fi primit derogarea pentru cheltuirea celor 2.336 lei abia în ultima ședință din anul trecut, desfășurată pe 28 decembrie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite