Cristian Preda: „Asocierea USL-UDMR are ca scop izolarea PDL în plan european”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preda crede că asoocierea USL-UDMR ar avea ca scop izolarea PDL în plan european FOTO: Adevărul
Preda crede că asoocierea USL-UDMR ar avea ca scop izolarea PDL în plan european FOTO: Adevărul

Europarlamentarul PDL Cristian Preda precizează, duminică, pe blogul personal, că asocierea USL - UDMR ar avea ca scop izolarea PDL în plan european, susţinnând că USL nu şi-a revenit după „şocul dezavuării de astă-vară”.

„Dacă s-ar ajunge la un guvern uselisto-maghiar, ar fi vorba de asocierea unor partide care aparţin celor trei mari familii politice europene: cea socialistă (din care face parte PSD), cea liberală (reprezentată de PNL) şi cea mai influentă dintre toate, familia populară (din care face parte şi UDMR). La ce bun? Un scop ar fi izolarea PDL în plan european, fiindcă USL nu şi-a revenit din şocul dezavuării de astă-vară. Nu e exclus ca UDMR să meargă pe acest drum. Din motive diferite de cele useliste. Dacă USL vrea să recâştige onorabilitatea europeană în faţa publicului din România, susţinând că toţi europenii sunt la putere la Bucureşti, în schimb facţiunea dominantă din cadrul Uniunii maghiare îşi doreşte ca, prin prezenţa ei în guvern, să slăbească influenţa lui Orban Victor asupra comunităţii maghiare de la noi, fiindcă premierul de la Budapesta l-a susţinut până acum foarte ferm pe principalul adversar al UDMR, şi anume L. Tokes”, scrie Cristian Preda pe blog.

În plus,  Preda scrie că, din declaraţiile post-electorale, rezultă că pe masa negocierilor USL-UDMR se află „chestiunea rezivuirii Constituţiei”.

„Public, s-a sugerat că ar fi dispute despre recunoaşterea articolului 1. Nu este, de fapt, singura miză. USL caută probabil aliaţi pentru menţinerea bicameralismului, ca şi pentru o diminuare a rolului preşedintelui în economia generală a regimului viitor. Foarte probabil, soluţia va fi testată chiar în regimul actual, şi anume pe Traian Băsescu. Căruia i se va recita, spre domesticire, articolul 96 din textul actual al Constituţiei”, susţine Cristian Preda.

Europarlamentarul menţionează că nu ar fi exclus ca articolul 96 din Constituţie, articol care îi dă dreptul Parlamentului să-l pună sub acuzare pe preşedintele României pentru înaltă trădare, „să fie un reper important în lunile care ne separă de alegerile prezidenţiale!”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite