Antonescu, despre candidatura lui Hellvig la prezidențiale: E o ipoteză de luat în seamă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu consideră că Eduard Hellvig, ex-director al SRI și fost secretar general al PNL, poate fi o variantă de candidat pentru Palatul Cotroceni, însă nu știe dacă fostul său coleg ar dori acest lucru.

Crin Antonescu, fost președinte al PNL FOTO Mediafax
Crin Antonescu, fost președinte al PNL FOTO Mediafax

Crin Antonescu a fost întrebat, într-un interviu la „Gândul”, despre o eventuală candidatură a lui Eduard Hellvig la alegerile prezidenţiale. „Nu ştiu. Dar este o ipoteză de luat în seamă. Dar chiar mă excede. Nu ştiu în primul rând el ce îşi doreşte sau nu îşi doreşte”, a afirmat fostul președinte al PNL și ex-șef de stat interimar, în periooada suspendării lui Traian Băsescu, din 2012.

Fostul lider liberal a adăugat că Eduard Hellvig, deşi tânăr, având sub 50 de ani, a acumulat foarte multă experienţă. „Ştiu doar că e un om care a acumulat o experienţă excepţională. E un om ale cărui principii, mai mult sau mai puţin respectate, nu ştiu exact (…) le cunosc. Sunt foarte în regulă. Şi e un om inteligent. Acum ce vrea să facă mai departe….? Şi mai ştiu că e tânăr. Ştii cât de tânăr? Dacă era judecător, îl scoteau la pensie”, a completat, glumind, Crin Antonescu.

Așteptat în PNL

 Eduard Hellvig şi-a anunţat, în 3 iulie, demisia de la conducerea SRI, considerând că şi-a atins obiectivele. La nici o săptămână de la demisie, Vergil Chițac, primar liberal al municipiului Constanța, consideră că Eduard Hellvig va reveni în PNL și e posibil să candideze la următoarele alegeri europarlamentare, care sunt în iunie 2024.

Întrebat în emisiunea „Insider politic”, de la Prima Tv, cum vede demisia lui Eduard Hellvig, Vergil Chițac a precizat: „Sincer, eu cred că domnul Hellvig vrea să îmbrăţişeze o carieră politică”. Chestionat dacă ar putea reveni în PNL, partid unde a mai fost membru până în 2015, când a fost numit la șefia SRI, primarul Constanței a punctat: „Da, asta este impresia mea. Și cred că va participa la alegeri anul viitor”.

Reprezentantul PNL a subliniat că demersul potrivit ar fi cel de a candida la europarlamentare, o candidatură la prezidențiale fiind doar un scenariu.

Există acest scenariu. Nu aş merge până într-acolo, însă nu mi se pare deloc lipsit de logică şi de perspectivă ca la alegerile europarlamentare domnul Hellvig să fie pe listă”, a completat Chițac. Eduard Hellvig a fost secretar general al PNL, ministru al Dezvoltării, precum și europarlamentar liberal. Din ultima funcție a demisionat pentru a ocupa scaunul de director al SRI.

Patru rânduri de alegeri

În 2024 sunt nu mai puțin de patru rânduri de alegeri. Primul test electoral este cel din iunie, adică alegerile europarlamentare, unde va fi o ocazie pentru a fi luată temperatura politică. Următoarele alegeri vor fi cele locale, care ar trebui să fie la final de septembrie, început de octombrie. 

În luna noiembrie ar trebui să fie alegerile prezidențiale, un tur sau două, în funcție de rezultatele de la primul scrutin. Nu în ultimul rând, în decembrie vor fi alegerile parlamentare, cel mai probabil pe 8 sau 15 decembrie. În maxim 15 zile de la alegeri, are loc întrunirea noului Parlament, unde noii membri depun jurământul după expirarea mandatului celor din legislatura 2020-2024.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite