Corina Crețu: Includerea canalului Bâstroe și a brațului Chilia în rețeaua TEN-T necesită aprobarea României

0
Publicat:

Europarlamentarul susține că Ucraina a cerut Comisiei Europene includerea canalului Bâstroe și a brațului Chilia în rețeaua europeană TEN-T, însă în acest sens este nevoie de aprobarea României.

Corina Crețu, europarlamentar PRO România FOTO: Facebook
Corina Crețu, europarlamentar PRO România FOTO: Facebook

Corina Crețu a adresat o întrebare în acest sens Comisiei Europene, în calitate de raportor alternativ pentru proiectul de Raport referitor la mari proiecte de infrastructură de transport în UE privind implementarea proiectelor, monitorizarea și controlul fondurilor UE din cadrul Comisiei CONT.

Potrivit europarlamentarului, răspunsul Comisiei Europene arată că este nevoie de aprobarea României pentru includerea canalului Bâstroe și a brațului Chilia în rețeaua TEN-T.

„Intr-adevăr, Ucraina a cerut Comisiei Europene să includă canalul Bâstroe și brațul Chilia în rețeaua europeana de transport TEN-T. Cea mai mare parte a lungimii solicitate pentru a fi inclusă în rețeaua TEN-T se învecinează cu România. Aceasta înseamnă că includerea oficială a acestor canale în TEN-T necesită aprobarea României”, ar fi răspunsul Comisiei Europene, prin Directoratul General pentru Mobilitate şi Transport, susține Corina Crețu.

Europarlamentarul susține că Comisia Europeană a consultat România, care a transmis un răspuns negativ referitor la includerea canalelor într-un coridor european de transport naval, invocând motive de mediu. 

„Situația a escaladat deoarece se pare că Ucraina a efectuat dragarea Dunării, fără a informa România. DG MOVE a fost destul de pozitiv cu privire la includerea brațelor Dunării Bâstroe și Chilia în rețeaua TEN-T în urma solicitării Ucrainei, dar România se opune acestui lucru deoarece preferă să pună la dispoziție brațul Dunării care merge spre portul românesc Sulina”, arată europarlamentarul.

Corina Crețu a amintit și reacția Comisarului European pentru Transporturi, Adina Vălean, care a precizat că „nu este necesar și ar fi un lucru periculos să transformăm Brațul Chilia într-o arteră principală de transport”.

„Ținând cont de situația complicată în care se află Ucraina, premierul României a declarat că va pune la dispoziție canalul Sulina din toate punctele de vedere, astfel încât acesta să poată fi utilizat la maxim, inclusiv pe timp de noapte. Reamintesc faptul că România a fost și este solidară cu poporul Ucrainian pe toată perioada de la începutul invaziei Ruse, a oferit sprijinul său necondiționat celor 3,5 milioane de refugiați, a facilitat exportul cerealelor ucrainene”, a adăugat Corina Crețu, în postarea de pe Facebook.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite