Corina Creţu, audiată joi la Bruxelles. Blaga şi Iohannis critică propunerea, Ponta critică ACL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va discuta joi cu europarlamentarul PSD Corina Creţu, deşi, oficial, prima opţiune a României a fost pentru Dacian Cioloş. În acelaşi timp, Blaga şi Iohannis i-au scris lui Juncker şi i-au transmis că nominalizarea Corinei Creţu este una ilegală.

Purtătorul de cuvânt al CE, Natasha Bertaud, a anunţat că discuţia dintre Jean-Claude Juncker şi candidatul român va avea loc joi. România a pierdut portofoliul Agriculturii, deţinut anterior de Dacian Cioloş, iar în prezent vizează postul de comisar pentru Politici Regionale. Aceeaşi funcţie este, însă, vizată şi de Cehia, care a nominalizat-o pe Vera Jurova, ministru pentru Dezvoltare Regională.

Juncker a început marţi discuţiile cu persoanele nominalizate pentru posturile de comisar.

Blaga şi Iohannis : Desemnarea lui Creţu, ilegală

Liderii ACL, Klaus Iohannis şi Vasile Blaga, au trimis, miercuri, o scrisoare către preşedintele CE, dar şi către liderul PPE, Joseph Daul, în care au transmis că nominalizarea Corinei Creţu încalcă legea, întrucât aceasta nu a fost audiată de Parlament.

„În urma informaţiilor cu privire la posibila desemnare în funcţia de comisar european a doamnei Corina Creţu, ca urmare a nominalizării acesteia din partea domnului prim-ministru al României, Victor Ponta, vă notificăm prin prezenta faptul că această nominalizare a fost făcută prin încălcarea legii“, se mai arată în scrisoare.

Liderii ACL precizează că audierea ar fi trebuit să aibă loc înaintea desemnării, şi nu ulterior, cum a afirmat premierul Victor Ponta.

„Ar fi absurd de crezut că legiuitorul s-a referit la o audiere în Parlamentul intern abia după ce propunerea a fost deja asumată de România şi transmisă Comisiei Europene. În acest caz, dispoziţia legală ar fi lipsită de orice conţinut şi finalitate, deoarece o eventuală opoziţie a Parlamentului, urmare a audierilor efectuate, nu ar mai avea nicio relevanţă“, se mai spune în scrisoare.

Mănescu şi Frunzăverde susţin propunerea

Europarlamentarul PNL Ramona Mănescu, dar şi vicepreşedintele partidului, Sorin Frunzăverde, au declarat în presă că susţin propunerea făcută de premierul Victor Ponta. Cei doi au fost criticaţi de Cătălin Predoiu, care a subliniat că aceştia, prin sprijinul arătat lui Creţu, "validează" decizia lui Ponta.

„Trei lideri ACL au precizat o poziţie critică foarte clară faţă de conduita lui Ponta în chestiunea propunerii Comisarului European din partea României. Este vorba de co-preşedintele Blaga, de vicepreşedintele PPE, dna Boagiu şi de subsemnatul. Declarând intempestiv şi de “capul lor” sprijin pentru socialista Corina Creţu, dl Frunzăverde şi dna Mănescu îl validează indirect pe Ponta. Eu nu sunt de acord cu această poziţie a lor. Dacă unii ies la atac la Ponta şi altii joacă la "ofsaid", pretextând constructivismul politic, o să ajungem în şanţ. Cu Ponta nu ai ce construi. El a sacrificat interesul României şi un bun comisar (Cioloş) ca să-şi arate muşchii politici. Cu Ponta nu avem decât de luptat. Sper ca aceasta eroare să nu se mai repete“, a reacţionat Predoiu.

Ponta: Politrucii atacă fără să ştie de ce

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Parlament, că „politrucii Blaga şi Iohannis atacă fără să ştie de ce“

"România va avea un portofoliu important, cel al Dezvoltării Regionale, ceea ce ne va permite să folosim rapid şi în interesul României toate fondurile de coeziune structurală care sunt alocate României. Atunci când am discutat prima dată dacă putem să menţinem portofoliul Agriculturii, m-am alăturat acestui proiect. Apoi m-am uitat către cel mai important portofoliu pentru România, aproape l-am obţinut şi numai acţiunile politrucilor Iohannis, Blaga mai pot împiedica asta“, a spus Ponta.

Întrebat dacă liderul CE i-a cerut vreo clarificare cu privire la nominalizarea Corinei Creţu, Ponta a răspuns că europarlamentarul PSD va fi audiat în Parlament după ce România va afla care este portofoliul pe care îl va primi în Comisie.

"Nu e nevoie de nicio clarificare. Am auzit un individ care spunea că scrie că trebuie audiaţi în Parlamentul naţional. Cel care va fi nominalizat, pentru că eu îl nominalizez după ce primesc înştiinţarea oficială de la domnul Juncker, va fi audiat apoi. Toate prostiile politrucilor din România, întrebaţi-l pe Blaga dacă a vorbit cu un oficial european, că probabil îşi fractura mâinile. Eu, după ce am anunţul oficial al domnului Juncker asupra portofoliului pe care îl primeşte România, voi face nominalizarea în mod oficial. Pentru politrucii fără minte, întrebaţi cum era să îl audiem pe Cioloş“, a încheiat Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite