Consiliul Legislativ ar putea publica online versiunile consolidate ale proiectelor Guvernului

0
Publicat:

Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege care obligă Consiliul Legislativ să întocmească și să publice pe site versiunile consolidate ale proiectelor cu caracter legislativ ale Guvernului.

Ședință a Guvernului FOTO Guvernul României
Ședință a Guvernului FOTO Guvernul României

Deputații au adoptat proiectul cu 187 voturi „pentru” şi 63 de abţineri.

Proiectul prevede completarea art.2 alin.(1) din Legea nr.73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ, precum şi Legea nr.24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor.

„La articolul 2 alineatul (I) din Legea nr. 73/1993 pentru mfiintarea, organizarea și functionarea Consiliului Legislativ, republicata In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1122 din 29 noiembrie 2004, dupa litera f) se introduce o noua litera, lit. f1), cu urmatorul cuprins: f1) Intocme􀁭te versiuni consolidate ale legilor, precum 􀁭i ale ordonantelor, ordonantelor de urgenta 􀁹i hotararilor cu caracter normativ ale Guvemului”, prevede inițiativa legislativă. 

De asemenea, inițiativa mai arată că „dupa articolul 70 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata In Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 21 aprilie 2010, cu modificarile și completările ulterioare, se introduce un nou articol, art. 70 1, cu urmatorul cuprins: După intrarea în vigoare a actului normativ de modificare și/sau de completare, legile, precum și ordonanțele, ordonanțele de urgență și hotărârile cu caracter normativ ale Guvernului asupra cărora au intervenit evenimente legislative se afișează, în versiune consolidata, pe site-ul Consiliului Legislativ”. 

Astfel, Consiliul Legislativ va avea obligaţia de a întocmi versiunile consolidate ale legilor, ordonanţelor, ordonanţelor de urgenţă şi hotărârilor cu caracter normativ ale Guvernului.

Totodată, o altă obligație constă în publicarea versiuii consolidate a unui act normativ care a suferit intervenţii legislative, după intrarea în vigoare a actului de modificare şi/sau de completare, pe site-ul Consiliului Legislativ. 

„Autoritatea publica prevazuta la alin. (1) realizeaza consolidarea și afișează versiunea consolidata a actului normativ de baza pe site-ul propriu, în termen de 20 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ de modificare și/sau de completare. În cazul codurilor și al altor legi complexe, termenul se prelungește cu înca 10 zile”, mai arată sursa citată, subliniind că este vorba despre un instrument de documentare și nu produce efecte juridice.  

Camera Deputaților este prima cameră sesizată în acest caz, astfel că Senatul este for decizional. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite