Consecvenţă guvernamentală: Ministerul Economiei umflă schema de personal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Spătaru este ministrul tehnocrat al Economiei (susţinut de PSD) FOTO: Facebook
Florin Spătaru este ministrul tehnocrat al Economiei (susţinut de PSD) FOTO: Facebook

Executivul a aprobat joi o Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei, prin care are loc suplimentarea numărului de posturi de la 250 la 275, iar numărul secretarilor de stat de la trei la patru, la doar trei luni şi jumătate de la ultima reorganizare. Explicaţia: pentru eficientizarea aparatului bugetar.

Spre deosebire de alte ministere care în ultimele săptămâni au fost la prima reorganizare, Economia, condusă de Florin Spătaru (tehnocrat susţinut de PSD), ajunge să-şi schimbe structura a doua oară în doar trei luni şi jumătate. În şedinţa de Guvern, actul normativ al Ministerului Economiei nu mai avea explicaţii privind necesitatea suplimentării posturilor din instituţie, nici a aducerii a încă unui secretar de stat. Pe de altă parte, detalii despre actul normativ au fost puse pe site-ul ministerului, pe 8 aprilie, în dezbatere publică. De altfel, proiectul ar fi trebuit să stea zece zile în consultare publică înainte de adoptare. N-a stat. 

„Subdimensionarea resursei umane a condus la imposibilitatea menţinerii unor activităţi esenţiale în domeniul atragerii fondurilor străine ori implementării de proiecte europene, precum şi la imposibilitatea stabilirii adecvate a repartizării sarcinilor referitoare la gestionarea informaţiilor clasificate. Modificarea HG nr. 1326/2021 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei în sensul suplimentării cu 25 a numărului de posturi este justificată de imposibiliatea (n.r. – imposibilitatea) desfăşurării unor activităţi necesare îndeplinirii atribuţilor (n.r. – atribuţiilor) proprii ale minsiterului (n.r. – ministerului), precum şi de necesitatea optimizării altor procese de muncă”, explicau iniţiatorii. 

Referitor la motivul înfiinţării unei noi funcţii de secretar de stat, Guvernul a argumentat că pentru „eficienţă şi eficacitate” mai mari. O atitudine similară a avut şi portofoliul Antreprenoriatului şi Turismului, care a fost legat de Economie până în noiembrie 2021. Săptămâna trecută, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului şi-a suplimentat numărul de secretari de la doi la cinci. Leafa brută a unui secretar de stat este de 16.640 de lei. Mai mult, fiecare secretar de stat are dreptul, potrivit Codului Administrativ, la patru consilieri.

Noile funcţii de secretari de stat au fost înfiinţate mai ales pentru a face loc oamenilor PSD, în condiţiile în care o parte dintre liberali nu au vrut să părăsească poziţiile ocupate la nivel guvernamental. Aşadar, soluţia a fost înfiinţarea de noi funcţii de conducere.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite