Conducerea TVR, audiată în Parlament pentru cheltuieli exorbitante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudiu Săftoiu conduce TVR
Claudiu Săftoiu conduce TVR

Conducerea TVR va da explicaţii în faţa Comisiei pentru Cultură din Senat cu privire la cheltuielile exorbitante invocate de presă, a anunţat vicepreşedintele comisiei parlamentare, Marius Paşcan,

„Ieri (miercuri - n.r.) am votat în cadrul Comisiei să audiem săptămâna viitoare conducerea televiziunii. Pe fondul prăbuşirii audienţei, cresc nejustificat cheltuielile. I-am solicitat să facă cunoscute acele cheltuieli exorbitante care au fost invocate de mai mulţi jurnalişti din presa centrală privind organizarea evenimentelor legate de lansarea grilei de toamnă a TVR“, a spus Paşcan.

Senatorul a adăugat că a formulat, în această săptămână, o interpelare la care a cerut răspuns scris, în care îl chestionează pe preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu privind situaţia cheltuielilor făcute de TVR.

„Aflăm de sute de mii de euro care au fost cheltuiţi de TVR cu lansarea grilei de toamnă, «România fără frontiere», cu câteva zeci sau sute de angajaţi ai televiziunii deplasaţi în Las Vegas, Los Angeles, Londra, Paris, SUA şi te mai miri unde. Şi rezultatul acestor călătorii de lux, estimat de mass-media la 300.000 de euro, a fost o audienţă de 320.000 de spectatori. S-a făcut şi neinspirat în opinia mea lansarea acestei grile de toamnă, întrucât s-a suprapus cu «Vocea României» de la ProTV, care a avut peste două milioane de telespectatori, iar TVR nici măcar pe sfert“, a arătat senatorul.

Paşcan a adăugat că CA al TVR nu a fost informat nici în legătură cu intenţia de reînnoire a parcului auto al televiziunii cu 140 de autoturisme a căror valoare totală s-ar ridica la cinci milioane de euro.

„Aflăm cu stupoare că TVR urmează să îşi reînnoiască parcul auto, că din nou nu e informat Consiliul de Administraţie. CA a solicitat să se comunice plafonul maxim pentru cele 140 de autoturisme, nu se ştie cum a fost stabilit, iar membri ai CA mi-au comunicat că suma se ridică la cinci milioane de euro. Este absolut incredibil şi este şi motivul pentru care am făcut această interpelare“, a mai adăugat senatorul PDL.

La TVR nu se simte criza

Consiliul de Administraţie al TVR a aprobat pe 15 mai procedura de achiziţie a 140 de autoturisme, deşi televiziunea publică este înglodată în datorii. Sub pretextul necesităţii înnoirii parcului auto, conducerea TVR a demarat procedura de a cumpăra 140 de autoturisme, în leasing, pentru suma totală de 5,1 milioane de euro. TVR va scoate însă din buzunar mult mai mult, deoarece instituţia nu poate deduce TVA. Prin urmare, suma totală este de 6,3 milioane de euro. Adică, 45.300 de euro pentru o singură maşină.

Bani aruncaţi pe apa mării

Emisiunea estivală „Vara pe val“ a scos din bugetul TVR 162.000 de euro doar pentru cazare. Pentru emisiunea difuzată în acest sezon atât pe TVR 1, cât şi pe TVR 2, postul public a creat cele mai bune condiţii pentru echipă. Noua producţie a TVR nu putea fi turnată decât la mare şi nu în orice staţiune, ci în cea mai scumpă: Mamaia.

Pentru deplasarea personalului care să efectueze această emisiune în perioada iulie - august, când pe litoral este vârf de sezon, a fost declanşată „Operaţiunea Cazarea“.

Organizatorii au stabilit că sunt necesare 42 camere de hotel, jumătate la 3 stele, jumătate la 4 stele. Ca să nu fie discriminări, TVR 1 şi TVR 2 aveau să ocupe  în mod egal camerele: câte 13 camere la 3 stele şi câte 8 camere la 4 stele.

Dezmăţ internaţional 

TVR a lansat pe 5 octombrie noua grilă de toamnă a programelor sale într-un spectacol costisitor sub denumirea „TVR - România fără Frontiere“. Început la ora 20.30, megashow-ul televiziunii a avut „o desfăşurare de forţe fără precedent“, aşa cum chiar jurnaliştii TVR spun. Şi au început emisiunea cu transmisiuni din mai multe oraşe ale lumii la aceeaşi oră cu cea mai urmărită emisiune, „Vocea României“ de la ProTV.

Cifrele de audienţă sunt dezastruoase pentru TVR. În timp ce „Vocea României“ a fost urmărită la nivel naţional în medie de 2,242 milioane de telespectatori, TVR a avut doar 325.000 de români care au urmărit „TVR - România fără Frontiere“.

ŞEFUL TVR A MERS LA LAS VEGAS

Ce a însemnat, de fapt, „TVR - România fără Frontiere“? Zece vedete ale Televiziunii Române au transmis în direct din mai multe oraşe ale lumii, cheltuielile de transport pentru prezentatori şi echipele de filmare fiind mari pentru o televiziune înglodată în datorii şi care, pentru a supravieţui, a dat afară sute de oameni la începutul acestui an. Astfel, Corina Dănilă a fost la Las Vegas, acolo unde a fost şi preşedintele director general al TVR, Claudiu Săftoiu, şi şeful ştirilor TVR, Claudiu Lucaci, după cum susţine Petrişor Obae, analist media.

Citește și: Asasinat la TVR

Un alt jurnalist al TVR, Moise Guran, a fost trimis pentru transmisiune în direct de la Londra, Smaranda Vornicu la Paris, Ramona Bădescu la Roma, Cătălin Ştefănescu la Belgrad, Iuliana Marciuc la Madrid, Eveline Păuna la Chişinău, Marina Constantinescu la Viena, Monica Ghiurco la Budapesta, iar Mihai Constantin la Bruxelles. Ce au făcut jurnaliştii plătiţi de TVR din buzunarele cetăţenilor care plătesc taxa TV? Au discutat cu „români de valoare care s-au afirmat peste hotare şi şi-au prezentat, totodată, noile lor programe“.

Citeşte şi:

TABEL Dezmăţul TVR pe banii românilor

Televiziunea publică nu are bani să-şi plătească angajaţii, dar aruncă cu sute de mii de euro pe deplasările vedetelor la Paris, Las Vegas, Madrid, Londra şi alte oraşe din lume. TVR a aruncat cu bani publici pentru lansarea grilei de programe de toamnă.

TVR a ieşit din criză. Înglodată în datorii, televiziunea publică vrea să cumpere maşini de lux cu peste 6 milioane de euro

Şefii TVR uită că televiziunea publică este sufocată de datorii şi se pregătesc să achiziţioneze 140 de autoturisme de lux pentru transportul echipelor de filmare. Bugetul estimativ alocat acestor cheltuieli se ridică la 6,3 milioane de euro. Adică peste 45.000 de euro pentru o maşină.

EDITORIAL TVR, ca un câmp de luptă în războiul dintre Palate

În războiul fără milă, fără reguli şi fără nici un fel de urmă de preocupare pentru români şi România dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, protagoniştii recurg la orice fel de armament. Nu le putea scăpa din vedere audiovizualul românesc pe care şi unul, şi altul se zbat să şi-l subordoneze, scrie criticul de teatru Mircea Morariu, pe blogul său de pe adevarul.ro.

EDITORIAL Asasinat la TVR

„Cei interesaṭi de soarta acestui bun modern al poporului român, care este televiziunea publică, au deplâns incapacitatea managerială a actualei echipe de conducere a TVR. De fapt, situaṭia este exact invers. Comandoul paraṣutat la TVR îndeplineṣte riguros un plan dinainte stabilit. Ṣi sunt toṭi executanṭii foarte eficienṭi!” a scris Sanda Vişan, realizator tv, pe blogul său de pe adevarul.ro.

Trustul Intact a pus mâna pe sediul TVR din Primăverii, susţine Lucia Hossu Longin. Claudiu Săftoiu neagă

Lucia Hossu Longin, membru în Consiliul de Administraţie al TVR, îl acuză pe preşedintele instituţiei, Claudiu Săftoiu, că ar fi concesionat abuziv sediul televiziunii publice, din strada Moliere (cartierul Primăverii), către trustul Intact, controlat de familia Voiculescu.

FOTO VIDEO Cum aruncă TVR bani pe apa mării. Cât costă cazarea unei emisiuni estivale cu rating aproape nul

Emisiunea estivală „Vara pe val“ a scos din bugetul TVR 162.000 de euro doar pentru cazare. Totuşi, o parte a echipei televiziunii publice este găzduită gratuit de unele hoteluri de pe litoral

„Tunul“ lui Săftoiu la TVR, „legalizat“ cu voturi în Consiliul de Administraţie

Şeful TVR a reuşit, după opt încercări, să obţină votul membrilor Consiliului de Administraţie al televiziunii publice pentru un contract controversat cu o firmă germană. Iniţial, Claudiu Săftoiu a semnat în toamna anului trecut, fără acordul Consiliului de Administraţie, contractul cu preţuri duble pentru filme şi seriale. „Cu presiuni, ameninţări din partea lui Săftoiu, până la urmă s-a reuşit“, spune Valentin Nicolau, membru CA.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite