Concluziile lui Iohannis după Summitul UE-CELAC. Ce mesaj a transmis șeful statului

0
Publicat:

Președintele României a subliniat că țara noastră „sprijină ferm dialogul și cooperarea constructivă” între UE și partenerii de peste ocean, adică statele din America Latină și Caraibe, un aspect vizat fiind traziția către energia verde.

Klaus Iohannis la Summitul UE-CELAC FOTO Presidency.ro
Klaus Iohannis la Summitul UE-CELAC FOTO Presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 17-18 iulie 2023, la Summitul Uniunea Europeană - Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (CELAC), care a avut loc la Bruxelles, Regatul Belgiei. Reuniunea la nivel înalt a avut ca obiectiv principal relansarea parteneriatului strategic dintre cele două zone geografice, în noul context geopolitic și geoeconomic global, afectat inclusiv de efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, context care a generat riscuri pentru ambele regiuni, dar și noi oportunități comune. Obiectivele parteneriatului reînnoit UE-CELAC se concentrează pe realizarea unei conectivități sustenabile sporite, sprijinirea tranziției verzi și a digitalizării, creșterea rezilienței lanțurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanței multilateralismului, a bunei guvernări și a valorilor democratice”, arată Administrația Prezidențială, potrivit unui comunicat de presă.

În intervențiile sale din cadrul reuniunii, Președintele României a salutat organizarea Summitului UE-CELAC ca un moment necesar de reapropiere a unor comunități regionale cu abordări și interese preponderent convergente. Președintele Klaus Iohannis a arătat că țara noastră sprijină ferm dialogul și cooperarea constructivă cu partenerii din regiune și susține organizarea periodică a reuniunilor la nivel înalt dintre cele două blocuri. Președintele României a reamintit discuțiile sale cu Președintele Braziliei, Președintele Chile și Președintele Argentinei, care au evidențiat interesul comun al Uniunii Europene și al Americii Latine de a așeza parteneriatul pe noi fundamente, mai solide și mai actuale, și care au contribuit la pregătirea Summitului. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a prezentat eforturile țării noastre pentru diminuarea efectelor crizei alimentare și umanitare cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei”, mai explică sursa citată.

Viziunea României

Totodată, referindu-se la una din temele principale ale Summitului, Președintele Klaus Iohannis a prezentat viziunea României cu privire la cele mai eficiente măsuri de combatere a efectelor schimbărilor climatice. Președintele României a susținut concentrarea cooperării bi-regionale atât pe combaterea mai eficientă a riscurilor cauzate de schimbările climatice, cât și pe valorificarea tranziției verzi ca nouă oportunitate comună. Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța educației pentru mediu și a deprinderii de către cetățeni a unor noi abilități adaptate tranziției verzi. De asemenea, Președintele României a mai susținut necesitatea implicării Uniunii Europene în sprijinirea statelor cu reziliență scăzută la dezastre și a exemplificat cu proiecte ale țării noastre în domeniu, care pot servi drept sursă de inspirație și consolidare instituțională inclusiv în regiunea Americii Latine și Caraibilor. Președintele Klaus Iohannis a pledat, de asemenea, pentru identificarea de proiecte cu aplicare regională în acest domeniu, în cadrul implementării Noii agende UE-CELAC”, potrivit Administrației Prezidențiale.

Iohannis s-a întâlnit și cu președintele CELAC. „În marja Summitului, Președintele României a avut o întrevedere cu președintele pro tempore (în exercițiu) al CELAC, Ralph Gonsalves, Prim-ministrul Saint Vincent și Grenadine, care a co-prezidat Summitul alături de președintele Consiliului European. Cei doi înalți demnitari au abordat teme de interes pentru cele două regiuni, precum și subiecte de cooperare bilaterală politico-diplomatică și sectorială. Președintele Klaus Iohannis a reafirmat angajamentul țării noastre de a fi o voce activă în relația UE – regiunea Caraibilor, plecând de la dezvoltarea pe mai departe a relațiilor bilaterale și a unor proiecte de sprijin în favoarea regiunii care și-au dovedit succesul în anii anteriori. În plan bilateral, relația României și Saint Vincent și Grenadine a fost apreciată ca foarte bună, fiind discutate oportunitățile educaționale pentru studenți, dar și deschiderea unui consulat onorific în această țară. Totodată, Președintele României a prezentat perspectiva țării noastre privind efectele războiului Rusiei împotriva Ucrainei, sprijinul multidimensional acordat și a subliniat importanța acțiunii comune pentru apărarea ordinii internaționale bazate pe reguli”, conchide sursa citată.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite