Compromis pe legarea de glie a funcționarilor publici. Ce modificări sunt aduse Codului Administrativ
0Trecerea unui funcționar public de la o instituție la alta va fi mai dificilă, dar nu imposibilă, potrivit unor modificări aduse prin OUG Codului Administrativ, pentru a stăvili plecările de bugetari din anumite ministere.

Cabinetul Ciucă a trecut la foc automat OUG-ul prin care transferurile funcţionarilor publici să poată fi făcute doar cu acordul şefului instituţiei unde aceştia sunt încadraţi prin concurs, însă într-o formă de compromis între ministere, nu exact așa cum dorea Cseke Attila, șeful Dezvoltării, adică instituția de la care a venit actul normativ. Demersul a apărut în condiţiile în care tot mai mulţi bugetari din instituţie pleacă spre alte ministere, potrivit informaţiilor „Adevărul”, fiind o adevărată competiție pentru păstrarea funcționarilor publici bine pregătiți.
În prima formă a OUG, apărea o singură prevedere esențială, adică necesitatea ca pentru un transfer al unui funcționar public de la un minister la altul sau la altă autoritate publică să fie făcută doar dacă este de acord și șeful instituției de bază a angajatului, în condițiile în care legislația prevedea doar acceptul instituției unde are loc transferul, plus acordul angajatului în cauză.
Principalele modificări
După circuitul de avizare și revenirea pe masa premierului, OUG-ul de modificare a Codului Administrativ a suferit modificări de substanță, însă care ajută în continuare șefii de instituții care vor să-și păstreze oamenii. În primul rând, transferul făcut la solicitarea funcționarului public se face având aprobarea conducătorului instituției sau autorității unde are loc plecarea, dar și entitatea unde a fost încadrat prin concurs.
Apoi, instituția publică în cadrul căreia i s-a aprobat transferul trebuie să înștiințeze imediat entitatea de unde pleacă funcționarul public. Șeful instituției de la care se transferă funcționarul public trebuie să emită actul administrativ de modificare a raporturilor de serviciu sau, „în situația în care este afectată derularea corespunzătoare a activității în care este încadrat funcționarul public”, să comunice refuzul motivat, în termen de cinci zile lucrătoare. De asemenea, cererile de transfer depuse anterior intrării în vigoare a OUG sunt soluționate pe vechea legislație, adică șeful instituției de bază nu are niciun cuvânt de spus la transfer.
Potrivit informaţiilor „Adevărul”, conducerea Ministerului Dezvoltării a tot încercat să blocheze transferurile din instituţie către alte structuri, însă nu avea pârghii legale pentru a opri hemoragia privind plecările spre alte entități. Plecările erau mai ales către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, structura care se baza pe luarea de oameni de la Dezvoltare și de la Agenția Națională pentru Achiziții Publice, susțin surse guvernamentale pentru „Adevărul”. În goană după funcționari bine pregătiți e și Ministerul Transporturilor.
Boloș, cu ochii pe profesioniștii de la Dezvoltare
MIPE, condus de Marcel Boloş (susţinut de PNL), vrea să preia mai multe direcţii din cadrul Ministerului Dezvoltării, cu tot cu personal, lăsând fără aproape o cincime din capacitatea de lucru instituţia condusă de Cseke Attila (UDMR). În circuitul de avizare interministerială este OUG-ul care prevede că MIPE preia de la Dezvoltare „activitatea, structura şi personalul încadrat la Direcţia Generală Programe Europene Capacitate Administrativă şi la Direcţia Generală Program Operaţional Regional”.
Starea de spirit la Dezvoltare este una negativă, în condițiile în care angajații așteaptă să vadă dacă va trece și această a doua OUG, pentru că o eventuală mutare a acelor direcții ar aduce inclusiv la schimbări de ordin salarial. Mai precis, unii angajați ar urma să rămână fără sporul de fonduri europene, pentru că nu ar mai fi direcții suport (cum este financiarul sau administrativul) pentru cele care se ocupă exclusiv de problematica proiectelor europene. De asemenea, o altă consecință ar fi o nouă reorganizare a ministerului, ceea ce ar însemna că unii își pierd funcțiile de conducere, potrivit unor surse guvernamentale.