Comisar european, apel pentru dezvoltarea industriei de apărare: România va putea juca un rol mai important

0
Publicat:

Comisarul european pentru Piață Liberă, Thierry Breton, a afirmat în cadrul unei vizite la București că, în opinia sa, România va putea juca un rol mai important în industria de apărare, arătând că Europa se va dota cu un „scut cibernetic”.  

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Comisarul european Thierry Breton a declarat în cadrul unei vizite la București că „pentru industria de apărare avem din fericire ce ne trebuie ca să construim industria de apărare în Europa. Am decis că trebuie să facem tot ceea ce trebuie pentru a creşte capacitatea de apărare, incluzând să punem bani pentru a crea noi linii care să se asigure că putem lucra pe blocaje, pentru a creşte drastic capacităţile noastre de apărare şi o vom face. (...) Este o cerere a Ucrainei şi este angajamentul nostru şi ce se întâmplă pe front are un impact puternic”. 

Felicitând Guvernul României pentru demersurile făcute până acum, Thierry Breton și-a arătat încrederea în capacitatea României de a juca un rol mai important în industria de apărare. 

„Am încredere că România va putea să joace un rol şi mai important în industria de apărare şi când o ţară cheltuie peste 2% din PIB, securitatea cibernetică este un alt element foarte important. Vom construi domul cibernetic, scutul cibernetic dar pentru asta trebuie să avem competitivitate”, a completat comisarul european penntru Piață Liberă. 

În cadrul declarațiilor, comisarul a subliniat și angajamentul țării noastre pentru alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare. „Șţim că anul trecut aţi pus 2%. Aţi decis să mergeţi la 2,5%, este ceea ce înseamnă să fii cu adevărat într-o economie de război. În acelaşi timp v-aţi crescut deficitul pentru că asta înseamnă că trebuies să faceţi alegeri. În ultimii trei ani, împreună cu criza care a venit, combinată cu criza economică, hiperinflaţionistă, cu criza războiului, toate au avut impact asupra statelor membre, într-o formă sau alta şi în funcţie de acest plan. (...) Asta înseamnă să fii într-o situaţie în care trebuie să faci alegeri, într-o situaţie extrem de dificilă, pentru că fiecare stat membru ar trebui să facă asta pentru a continua să îşi solidifice şi protejeze Uniunea noastră, şi pentru asta aş dori să vă felicit şi sunteţi un exemplu pentru mulţi”, a spus comisarul. 

„Vom construi domul cibernetic, scutul cibernetic dar pentru asta trebuie să avem competitivitate”, a mai spus Breton.

Făcând referire la criza energetică, comisarul european a subliniat că „statele membre sunt libere asă decidă ce trebuie”, arătând că unii au decis să scape total de energia nucleară. „Este important să reamintim tuturor că pănă în 2050 vom putea să livrăm ce este important pentru climă, pentru că avem nevoie de cel puţin 20% energie regenerabilă, ca şi pondere”, a mai arătat comisarul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite