Clotilde Armand, acuzată de ANI de conflict de interese. Au fost sesizaţi procurorii. Reacţia edilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, este acuzată de Agenția Națională de Integritate (ANI) de conflict de interese și incompatibilitate. Inspectorii au sesizat Parchetul General pentru folosirea funcţiei în vederea favorizării unei persoane. Edilul respinge acuzaţiile.

ANI a sesizat Parchetul General în cazul lui Clotilde Armand. Foto: Inquam
ANI a sesizat Parchetul General în cazul lui Clotilde Armand. Foto: Inquam

UPDATE Prefectul Capitalei, Toni Greblă, susține că sesizarea ANI nu a ajuns la instituția pe care o vorbește.  „Se vorbește despre faptul că au sesizat instituția prefectului pentru a ataca în contecios cele patru dispoziții prin care și-a stabilit o indemnizație pe care ANI o consideră că este în afara legii. Nouă nu ne-a venit acea sesizare. Probabil când sesizez si parchetul, și probabil azi, mâine, poimâine va veni la noi. Deocamdată nu a venit”, a punctat Greblă. Acesta a subliniat că dacă instituția prefectului va considera că ar fi probleme de legalitate ale dispozițiilor primarului Sectorului 1, atunci va sesiza instanța centrală.

Întrebat dacă ar urma să fie anulate sau abrogate acele dispoziții, Toni Greblă a precizat: „Numai instanța hotărăște acest lucru. Prefectul eventual poate să solicite instanței să analizeze dispozitive prin care (n.r. - Clotilde Armand) a obținut acele indemnizații”.

UPDATE Potrivit surselor „Adevărul” cele 5 dispoziții semnate de primar, „care au produs un folos material pentru sine”, sunt:

- Dispoziția numărul 715/18.02.2022 privind numirea managerului de proiect „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție” în conținul căruia unul din actele normative care stau la baza emiterii este Legea 161/2003, respectiv art 87 care reglementează incompatibilitatea aleșilor locali.

- Dispoziția numărul 1708/06.05.2022 privind majorarea indemnizației de bază brute ca urmare a timpului efectiv lucrat în luna aprilie în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, cu un procent de 20%, respectiv suma de 3.744 de lei;

- Dispoziția numărul 2156/07.06.2022 privind majorarea indemnizației de bază ca urmare a timpului efectiv lucrat în luna mai în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile, cu un procent de 30%, respectiv suma de 5.616 lei;

- Dispoziția numărul 2517 / 05.07.2022 privind majorarea indemnizației de bază brute lunare ca urmare a timpului efectiv de lucru în luna iunie în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile cu un procent de 20%, respectiv suma de 3.744 de lei.

- Dispoziția numărul 2853 din 01.08.2022 privind majorarea indemnizației de bază brute ca urmare a timpului efectiv lucrat în luna iulie în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene nerambursabile cu un procent de 30%, respectiv suma de 5.616 lei.

Surse instituționale au precizat că prin exercitarea simultană a celor două funcții, în perioada aprilie - iulie 2022, Clotilde Armand a realizat venituri în cuantum de:

- 74.880 de lei din exercitarea funcției de primar;

- 18.720 de lei reprezentând venituri din exercitarea funcției de manager de proiect;

- 18.720 de lei reprezentând majorarea indemnizației de bază lunară cu diferite procente.

O observație a ANI a fost faptul că primarul nu a depus declarație de avere și de interese în termen de 30 de zie de la data numirii în funcția de manager de proiect și nici anuale, până la 15 iunie, aspect care a dus la imposibilitatea identificării, din analiza declarațiilor, a situației de incompatibilitate

---

Inspectorii de integritate o acuză pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, de conflict de interese administrativ pentru că ar fi semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟, finanțat din fonduri europene, și care, potrivit ANI, au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003.

"Cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%", susţin inspectorii.

"Începând cu data de 18 februarie 2022 (data Dispoziției privind numirea managerului de proiect, al proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟), ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE exercită simultan cu funcția de primar al Sectorului 1, București și funcția remunerată de manager de proiect, nerespectând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003", explică ANI referitor la incompatibilitatea în care s-ar afla edilul.

Au fost sesizaţi procurorii

Agenţia Naţională de Integritate anunţă că au fost sesizaţi procurorii de la Parchetul General cu privire "la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5  dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine".

Totodată, ANI a sesizat şi prefectul Capitalei "cu privire la legalitatea actelor administrative ale autorităților administrației publice, respectiv a dispoziției de numire în funcția de manager de proiect și a celor 4 dispoziții prin care au fost suplimentate veniturile, atribuții conferite de prevederile art. 252, alin. (1), lit. c) din Codul Administrativ, acte materiale pentru care au fost reținute aspecte și indicii privind încălcarea regimului juridic al incompatibilităților, al conflictelor de interese în materie administrativă și a legislației în materie penală".

Sesizarea ANI urmează să ajungă la Parchetul General, iar procurorii vor urma procedurile legale, nefiind exclus să fie redirecţionată către o altă unitate de parchet.

Reacţia edilului

Ulterior informării ANI, edilul a transmis un mesaj pe Facebook în care susţine că nu a încălcat legea.

"Gata! M-au prins... Glumesc. Nu aveau ce. Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru. De asemenea, în cadrul lucrării ce face obiectul comunicatului am răspuns de fiecare data solicitărilor ANI și am depus un punct de vedere însoțit de documente justificative care arată legalitatea activităților pe care le-am desfășurat în calitate de primar al Sectorului 1 București. N-am primit nici un răspuns și mi-a fost refuzat de mai multe ori accesul la dosar.

Legea spune asta:

- art. 94 alin. 22 din Legea nr. 161/2003:„nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2), functionarul public care este desemnat prin act administrativ pentru a face parte din echipa de proiect finantat din fonduri comunitare nerambursabile postaderare, precum si din imprumuturi externe contractate sau garantate de stat rambursabile sau nerambursabile [...].

”Și asta:art. 16 din Legea nr. 153/2017:- (2) Indemnizatiile lunare ale presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene si primarilor si viceprimarilor unitatilor administrativ-teritoriale care implementeaza proiecte finantate din fonduri europene nerambursabile se majoreaza cu pana la 25%.

PS: Mă bucur că autoritățile sunt vigilente și că își fac treabă. Știam că unul dintre membrii PNL Sector 1 a făcut plângerea la ANI, într-o încercare disperată de hărțuire a mea. Nu avem nicio problemă ca Parchetul și Prefectul să verifice actele și le vom pune la dispoziție toate documentele pe care le vor solicita. Să vedeți acum cum intră în vrie aparatul de manipulare al PSD PNL și să țipe. Nu-i nimic. Mergem după ei. Nici un pas înapoi", a scris Clotilde Armand pe Facebook.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite