Ciucă, vizită la Sofia pentru inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria

0
Publicat:

Premierul va efectua sâmbătă, 1 octombrie, o vizită la Sofia, pentru a participa la inaugurarea interconectorului de gaze Grecia-Bulgaria. 

Premierul va avea întrevederi cu mai mulți oficiali FOTO Arhivă
Premierul va avea întrevederi cu mai mulți oficiali FOTO Arhivă

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va efectua sâmbătă, 1 octombrie, o vizită în Bulgaria, cu prilejul evenimentului de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia-Bulgaria, la care vor mai participa lideri regionali și europeni, respectiv reprezentanți ai companiilor operatoare în sectorul energetic din statele direct interesate în proiect”, a informat conducerea Executivului. 

Potrivit premierului Nicolae Ciucă, „inaugurarea Interconectorului Grecia-Bulgaria este un moment pe care îl așteptăm cu mult interes și speranță și care va deschide o etapă importantă în eforturile pe care le facem împreună la nivel european pentru a ne asigura necesarul în plan energetic reducând, în același timp, dependența de gazul rusesc”.

„Importurile de gaz din Azerbaidjan prin intermediul acestui interconector reprezintă o sursă alternativă viabilă de acum, care va asigura României și altor state aflate pe diagrama de distribuție a acestei rețele de gaze accesul la Conducta Trans-Anatoliană de Gaze Naturale (TANAP)”, a mai transmis premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit sursei citate, cu în cadrul vizitei de la Sofia, șeful Guvernului din România va „are programate întrevederi cu gazdele bulgare, președintele Republicii Bulgare Rumen Radev și cu premierul bulgar interimar, Galab Donev, precum și cu oficiali din alte țări invitați la eveniment, între care președintele Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis”.

De asemenea, „din delegația oficială care îl însoțește la Sofia pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă fac parte ministrul Energiei, Virgil Popescu, directorul general SNTGN Transgaz S.A., Ion Sterian, directorul general al SNGN Romgaz S.A., Răzvan Popescu, și directorul adjunct al SNGN Romgaz S.A., Aristotel Jude”. 

Importanța inaugurării gazoductului pentru România 

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat la Romanian International Gas Conference, organizată de Federaţia Patronală Petrol şi Gaze din România (FPPG), că acest gazoduct va permite României să aducă gaze din Azerbaidjan, prin Coridorul Vertical.

Ministrul a precizat însă că este nevoie şi de acorduri între ţările din regiune pentru a permite tranzitul acestor gaze, demers care este momentan în lucru. 

„În felul acesta, ne asigurăm că interconectorul va reuși să dea relevanță sistemului propriu de gaze la care compania noastră, Transgaz, a lucrat și a reușit să îl pună în valoare”, a precizat premierul în momentul anunțului vizitei sale, explicând, totodată, că este vorba despre sistemul Brua. 

Potrivit premierului, în urma inaugurării gazoductului, „practic avem asigurată conectarea și garanția că poate fi asigurată coerența aprovizionării cu gaze pe verticala Sud-Nord”. 

Rata de dependență față de importurile de gaze 

Rata de dependenţă a Uniunii Europene de importurile de gaze naturale a scăzut uşor încă din anul 2021, până la 83%, de la 84% în 2020, arată datele publicate la începutul anului de Eurostat. Potrivit sursei citate, România este ţara membră cu cea mai redusă dependenţă de importurile de gaze naturale (24%).

Țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare dependenţă de importurile de gaze naturale în 2021 a fost Malta (104%), urmată de Suedia (102%) şi Lituania (101%), care şi-au crescut stocurile. 

Cea mai scăzută dependenţă de importurile de gaze naturale , după România, a fost înregistrată de Danemarca (26%) şi Ţările de Jos (33%).

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite