Ciucă va cere în Coaliție reducerea cheltuielililor ministerelor și ale instituțiilor subordonate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Nicolae Ciucă, șeful PNL, a anunțat că va propune Coaliției mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor, urmând ca acestea să vizeze bugetele din ministerele și instituțiile statului. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Reducerea deficitului bugetar trebuie să înceapă cu tăierea unor cheltuieli ale statului. În acest context, în cadrul ședinței de coordonare de astăzi, am solicitat miniștrilor și secretarilor de stat liberali o analiză rapidă, pentru a identifica măsuri concrete privind reducerea cheltuielilor bugetare ale instituțiilor publice”, a anuntat președintele PNL, Nicolae Ciucă.

Fostul premier a susținut că, „pentru a ne încadra în ținta de deficit bugetar, statul trebuie să ofere propriul său exemplu, înainte de a veni cu măsuri pentru cetățeni și mediul de afaceri”.

„Voi propune, în cadrul coaliției, ca o astfel de acțiune de chizbuire a cheltuielilor statului să se facă la nivelul tuturor ministerelor și instituțiilor aflate în subordinea sau în coordonarea acestora. Banii alocați cheltuielilor în instituțiile statului vin de la cetățeni și de la companii. E nevoie, deci, de mai mult respect pentru contribuabili, precum și de un management substanțial îmbunătățit. PNL va depune, în următoarea perioadă, toate eforturile pentru îndeplinirea urgentă a acestor obiective”, a mai transmis Ciucă.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a punctat că trebuie făcută o deosebire între propunerile lansate până acum în spațiul public și măsurile care vor veni în urma deciziei Guvernului în privința efortului de încadrare în deficitul bugetar. 

Tot ceea ce însemană măsură în momentul de față ar trebui să înceapă cu eliminarea cheltuielilor publice”, a mai subliniat Stroe. 

Cu privire la măsurile care ar putea fi luate, reprezentantul PNL a explicat: „încadrarea în țintă de deficit anul acesta este o obligație, nu cred că e posibil vreun stat să poată să renegocieze acest lucru, dar dacă e , pentru noi ar fi un plus. Nu trebuie să pornim de la această premisă, este interesul nostru să ne încadrăm pentru a genera echilibru. E vorba despre crearea de spațiu fiscal pentru atragerea a cel puțîn următorilor doi ani 16 miliarde euro din zona PNRR. Nu aș pleca de la premisa că vom avea o țintă mai mare. Să așteptăm o analiză și propunerile concrete din Guvern. Un stat suplu este mult mai performant poate să își economisească banii”, a mai spus Stroe, excluzând concedierile din zona sistemului public, însă arătând că vor exista măsuri ce vizează TVA-ul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite