Stroe: Tot ce înseamnă măsuri economice ar trebui să înceapă cu eliminarea cheltuielilor publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a anunțat că pn ședința Coaliției, fiind vizate bugetele ministerelor și a altor instituții de stat. Totodată, liberalul a punctat că trebuie făcută o deosebire între propunerile lansate până acum în spațiul public și măsurile care vor veni în urma deciziei Guvernului. 

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a explicat că principalul subiect al ședinței PNLde luni dimineață „l-a constituit apelul președintelui Ciucă adresat miniștrilor și secretarilor de stat prezenți, privind reducerea cheltuielilor bugetare”.

„Apelul este unul legat de modul cum ar trebui să lucreze împreună și să găsească cele mai bune soluții pentru a începe aceste măsuri în viitorul apropiat cu reducerile cheltuielilor bugetare. Statul trebuie să ofere propriul exemplu când e vorba de efortul bugetar înainte de a avansa măsuri care vizează fie cetățenii,  fie companiile. Sunt absolut necesare, președintele le va avansa astăzi Coaliției. Eliminarea cheltuielilor neesențiale, reducerea cheltuielilor care nu sunt necesare momentan, de ce nu redimensionarea anumitor instituții sau bugetelor alocate, analize. Toate sunt necesare când vorbim de efortul din acest an pentru încadrarea de deficit bugetar”, a explicat reprezentantul liberalilor, arătând că măsurile vor fi înaintate în ședința Coaliției de către președintele PNL, Nicolae Ciucă. 

În privința măsurilor fiscale anunțate de PSD, Ionuț Stroe a susținut că „ar fi foarte bine să facem o diferență între speculațiile, zvonurile chiar propunerile care au existat la nivel public și deciziile care vor urmă. Pentru a nu speria cetățenii, zona economică, ar fi bine să punem capăt acestei spirale”.

Aș preferă să avem o analiză clară a ceea ce înseamnă aceste sume alocate instituțiile statului, sunt inst care își pot redimensionă bugetul”, a mai spus Stroe, arătând că este „necesar înainte de a le cere oamenilor să primească un nou regim fiscal. Orice fel de categorie de cheltuieli este bine venită - una din surse poate să fie această economie în zona carburanților în instituțiile publice. Nu vor fi singurele măsuri, pot fi și măsuri de genul acesta. Orice fel de categorie care nu are caracter urgent necesar pot fi luate în calcul . Lucrurile la care ținem sunt cele legate de investiții, fonduri europene, sunt categorii de care nimeni nu cred că își dorește să se atingă. în rest, orice fel de cheltuiala poate fi luată în calcul”.

Tot ceea ce însemană măsură în momentul de față ar trebui să înceapă cu eliminarea cheltuielilor publice”, a mai subliniat Stroe. 

În privința măsurilor care ar putea fi luate, reprezentantul PNL a explicat: „încadrarea în țintă de deficit anul acesta este o obligație, nu cred că e posibil vreun stat să poată să renegocieze acest lucru, dar dacă e , pentru noi ar fi un plus. Nu trebuie să pornim de la această premisă, este interesul nostru să ne încadrăm pentru a genera echilibru. E vorba despre crearea de spațiu fiscal pentru atragerea a cel puțîn următorilor doi ani 16 miliarde euro din zona PNRR. Nu aș pleca de la premisa că vom avea o țintă mai mare. Să așteptăm o analiză și propunerile concrete din Guvern. Un stat suplu este mult mai performant poate să își economisească banii”, a mai spus Stroe, excluzând concedierile din zona sistemului public, însă arătând că vor exista măsuri ce vizează TVA-ul. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite