Ciucă: România salută perspectivele de cooperare dintre portul Busan din Republica Coreea și Constanța

0
Publicat:

Premierul României a afirmat, în urma unei vizite în portul Busan din Republica Coreea, că România saluta perspectivele de cooperare dintre portul Busan și Constanța.

Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Autorității Portului Busan FOTO: Twitter Guvern
Nicolae Ciucă, întâlnire cu președintele Autorității Portului Busan FOTO: Twitter Guvern

”România salută cu deschidere şi apreciere perspectivele de cooperare dintre portul Busan din Republica Coreea şi Constanţa. Cea mai scurtă cale între Asia şi Europa este prin Asia Centrală, Caucaz şi Marea Neagră”, se arată într-un mesaj al premierului de pe Twitter.

Nicolae Ciucă se află, în perioada 21-23 decembrie, într-o vizită oficială în Republica Coreea. Acesta este însoțit vicepremierul şi ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă, şi împreună cu o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

În cadrul deplasării, delegația din România va avea mai multe întâlniri cu președintele Adunării Naționale a Republicii Coreea, Kim Jin-pyo, cu prim-ministrul Han Duck-soo, primarul orașului Busan Park Heong-joon, președintele Autorității portului Busan - domnul Kang Joon-suk și CEO-ul Samsung C&T, domnul Se-Chul Oh.

Nicolae Ciucă va participa la o Masă rotundă de afaceri România-Republica Coreea, unde va susține o alocuțiune. De asemenea, agenda include o vizită în portul Busan, unde delegația română va avea o întrevedere cu Kang Joon-suk, președintele Autorității Portului Busan, o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Republica Coreea. Premierul va vizita compania Hanwha Aerospace, producător de soluții de apărare, compania Hyundai Rotem, specializată în producția de material rulant, echipamente militare și inginerie de instalații, și va merge în zona demilitarizată Paju, de la granița cu Republica Populară Democrată Coreeană.

Ciucă, întâlnire cu românii din Coreea

Premierul României s-a întâlnit cu comunitatea de români din capitala Republicii Coreea, ocazie cu care le-a transmis acestora că îi așteaptă acasă, în România.

„Am fost deosebit de emoționat să întâlnesc, la mii de kilometri distanță de țară, români care studiază, trăiesc și muncesc în Republica Coreea. M-am bucurat să văd dorința lor de a rămâne în legătură strânsă cu familiile din țară și de a se informa despre tot ce se întâmplă în România. Le-am transmis aprecierea mea pentru modul în care au reușit să se integreze în societatea sud-coreeană, într-o cultură foarte diferită, păstrând însă aproape de suflet identitatea, limba, cultura și valorile românești”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul susține că dialogul cu autoritățile din Seul dă încredere „că vom dezvolta colaborarea noastră bilaterală atât în domeniile politic și economic, dar și în cele ale culturii, educației și tineretului, iar comunitatea românească din Republica Coreea va avea o contribuție însemnată”.

„Am folosit acest prilej să le transmit direct Sărbători binecuvântate și să le spun că îi așteptăm cu drag acasă, în România, fie în vizită, fie să se întoarcă în țara în care s-au născut”, a conchis Nicolae Ciucă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite