Ciucă: Pregătirea şi înzestrarea Armatei Române, direcţii-cheie pentru a întări apărarea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Armatei Române că pregătirea și înzestrarea Armatei sunt direcții cheie pentru întărirea capacității de apărare a țării. 

Nicolae Ciucă în vizită la baza aeriana Mihail Kogalniceanu - intalnire cu militarii NATO FOTO Gov.ro

„Ziua Armatei Române, pe care o sărbătorim astăzi, este un omagiu adus peste timp tuturor eroilor căzuți în luptă pentru apărarea pământului românesc”, a transmis Ciucă arătând că  „acum, avem cel mai bun prilej de a le mulțumi generațiilor de astăzi de militari ai României, în care ne punem toată încrederea pentru apărarea țării sau ne reprezintă cu cinste în misiuni și diferite teatre de operații din lume sub egida Alianței Nord-Atlantice, ONU sau a Uniunii Europene”. 

Potrivit premierului, „profesionalism, responsabilitate, onoare, curaj și dăruire” sunt caracteristicile care reprezintă profilul militarilor din Armata Română, lucru care a fost constant confirmat de aprecierile primite din partea partenerilor și aliaților internaționali. „Faptul că, anul acesta, raportul Global Firepower a urcat România în clasamentul celor mai puternice forțe militare ale lumii, poziționând-o ca cea de-a 11-a forță militară a Uniunii Europene și a 14-a a NATO, confirmă plus-valoarea pe care au adus-o Armatei Române cei peste 18 ani de apartenență la Alianța Nord-Atlantică și procesul continuu de modernizare demarat de atunci”, a mai arătat Ciucă. 

De asemenea, șeful Guvernului a subliniat că „importanța capacității defensive este mai evidentă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară iresponsabilă a Rusiei asupra Ucrainei amenință securitatea în regiune și chiar a întregii lumi. Ținând cont de contextul acesta, pregătirea și înzestrarea Armatei Române reprezintă în continuare direcții-cheie, pentru a întări capacitatea de apărare a țării noastre și pentru a răspunde exigențelor și provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunității euro-atlantice”.

Premierul a mai amintit de creșterea procentului din PIB alocat domeniului apărării, după izbucnirea războiului de la graniță, arătând că statul are acum în desfășurare „mai multe programe de modernizare a echipamentelor din dotare și de înzestrare cu avioane multi-rol, cu sisteme și echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum și echipamente de decontaminare și protecție individuală colectivă”. 

„Conceptul de armată profesionistă în jurul căruia este gândit domeniul apărării presupune deopotrivă personal profesionist, specializat la standarde de ultimă generație, iar militarii români demonstrează cu fiecare misiune nivelul înalt de pregătire”, a mai spus Ciucă, mulțumind militarilor și amintind totodată că, „pe lângă corpul de militari profesioniști activi la nivel național, avem numeroși militari detașați în misiuni NATO, UE, ONU și misiuni de tip coaliție”. 

Nicolae Ciucă a arătat că „Armata Română se bucură în continuare de încredere în rândul cetățenilor, iar acest lucru ne încurajează în demersurile pe care le facem pentru a asigura și o rezervă operațională de oameni pregătiți, prin recrutarea de rezervişti voluntari şi prin stagiul militar voluntar”. 

„Din experiența acumulată ca ministru al Apărării și cadru militar, cunoscând nivelul înalt de pregătire al foștilor mei colegi, am toată încrederea în capacitatea Armatei Române de a răspunde exigențelor defensive și de securitate actuale. Îi apreciez în continuare și le mulțumesc pentru seriozitatea cu care își fac datoria pentru a crește nivelul de apărare al țării, inclusiv cu sprijinul celor circa 5000 de militari străini detașați în România în cadrul Grupului de Luptă al NATO în România, al detașamentelor americane prezente în țara noastră, al comandamentelor NATO din România, precum și al unor exerciții comune și al misiunii de poliție aeriană”, a mai transmis Ciucă, exprimând și respectul față de militarii răniți în misiuni, „a căror putere de a merge mai departe indiferent de obstacole este emoționantă și o adevărată lecție de viață”. 

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite