Ciucă, la funeraliile lui Shinzo Abe: Un prieten adevărat al României

0
Publicat:

Nicolae Ciucă a transmis un mesaj după participarea la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe, fiind subliniat că fostul șef al Guvernului de la Tokyo a fost un prieten adevărat al României.

Nicolae Ciucă la funeraliile organizate lui Shinzo Abe FOTO Guvernul României
Nicolae Ciucă la funeraliile organizate lui Shinzo Abe FOTO Guvernul României

Am fost onorat să reprezint România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului premier nipon Shinzo Abe și să-i aduc un omagiu. Marele om de stat va continua să reprezinte un simbol al celor care apără democrația, fiind apreciat la nivel internațional pentru viziunea sa remarcabilă atât în materie de politică externă, cât și pentru perseverența cu care a promovat cooperarea între națiuni”, se arată într-un mesaj al premierului, publicat pe pagina de Facebook a Guvernului. 

Fostul premier nipon Shinzo Abe va fi păstrat în amintirea noastră și ca un prieten adevărat al României: a crezut în potențialul semnificativ de dezvoltare a relației speciale româno-nipone, susținând ridicarea cooperării bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic”, mai arată sursa citată.

Pași spre Parteneriatul Strategic

În semn de omagiu și ca apreciere a rolului relevant pe care l-a atribuit României în plan strategic, suntem deciși să concretizăm cât mai curând inițiativa sa de consolidare a relației bilaterale în cadrul unui Parteneriat Strategic. Este un demers fundamentat pe valorile comune împărtășite de țările noastre și pe convergența intereselor în problematici globale, inclusiv în contextul internațional actual”, menționează Ciucă.

Anterior, șeful Guvernului a vorbit și cu premierul în funcție al Japoniei, dar și u alți demnitari, despre posibilitatea întăririi relațiilor între cele două state. „Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Tokyo, o întrevedere, alături de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cu delegația Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida. Ridicarea relațiilor dintre România si Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic este un act politic oportun în actualul context internațional, ce materializează viziunea remarcabilă a fostului prim-ministru Shinzo Abe, în sfera politicii externe, a afirmat prim-ministrul Ciucă”, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

România este profund angajată să dezvolte relațiile cu Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic, simbol al recunoașterii legăturii speciale dintre țările noastre, precum și al potențialului semnificativ de dezvoltare bilaterală. Suntem pregătiți să convenim asupra momentului cel mai potrivit pentru semnarea Acordului de Parteneriat Strategic, odată ce documentul va fi finalizat”, a subliniat șeful Executivului român.

Totodată, prim-ministrul a menționat că Japonia este între principalii parteneri ai României în Asia, atât politic, cât și economic, și a apreciat contribuția valoroasă la tranziția și modernizarea țării noastre în ultimii 30 de ani.

Componenta de securitate și apărare

Un punct important al întrevederii a vizat componenta de securitate si apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului Parteneriat Strategic. În acest context, premierul a menționat că, asemenea Japoniei, România este angajată respectării democrației, statului de drept, ordinii internaționale bazată pe reguli si apărării păcii și stabilității. România susține cooperarea între NATO și Japonia pe toate dimensiunile relevante și se opune ferm oricăror încercări unilaterale de schimbare a status quo-ului internațional, mai ales prin forță, a arătat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Convorbirile la nivelul celor doi prim-miniștri s-au concentrat și asupra colaborării economice, având în vedere că Japonia este cel mai mare investitor asiatic în România. Prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, a apreciat prezența, la Tokyo, a premierului Romaniei și l-a asigurat de întreg sprijinul pentru încheierea Parteneriatului Strategic și consolidarea colaborării bilaterale, inclusiv pe plan extern, în contextul regional si internațional ce necesită protejarea democrației și a statului de drept.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite