Ciucă, în Japonia: Componenta de securitate reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat

0
0

Nicolae Ciucă s-a întâlnit, luni, alături de, Marcel Ciolacu, cu Liga Parlamentară de prietenie Japonia-România, condusă de președintele Ichiro Assawa, în cadrul vizitei în Japonia a demnitarilor români.

Ciucă și Ciolacu la întâlnirea cu reprezentanții Ligii Parlamentare din Japonia FOTO Gov.ro
Ciucă și Ciolacu la întâlnirea cu reprezentanții Ligii Parlamentare din Japonia FOTO Gov.ro

Prim-ministrul Ciucă a subliniat faptul că este o onoare să reprezinte România la funeraliile de stat organizate în memoria fostului prim-ministru Shinzo Abe, primul șef de guvern din Japonia care a vizitat țara noastră și cel care a achiesat să lanseze Parteneriatul Strategic cu România, în contextul primirii de către președintele Klaus Iohannis, în vizita sa istorică din 2018.

Premierul a susținut că încheierea Parteneriatului Strategic între România și Japonia este nu numai un act realizat la momentul oportun, dar și o moștenire pe care o lasă fostul premier Shinzo Abe în sfera politicii externe, care reflectă viziunea sa remarcabilă în acest domeniu, atribuind României un rol relevant în această regiune. De altfel, atât România, cât și Japonia împărtășesc aceleași valori și interesul pentru apărarea lumii bazate pe reguli, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Componenta de securitate și apărare reprezintă unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți. Coordonarea strânsă și permanentă între noi este cu atât mai importantă și necesară în contextul provocărilor strategice cu care ne confruntăm”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Cooperarea economică

Discuțiile s-au axat și asupra cooperării economice, Japonia fiind cel mai mare investitor asiatic in România. Premierul a subliniat determinarea Guvernului român de a impulsiona componenta de investiții, având în vedere dinamica încurajatoare din ultima perioadă a contactelor bilaterale și oportunitățile oferite de țara noastră in domeniile energiei verzi, infrastructurii de înaltă calitate și inovației, producției de hidrogen verde, infrastructurii de transport.

Președintele Ligii Parlamentare de Prietenie Japonia-România, Ichiro Assawa, a salutat prezența la Tokyo a premierului român și a anunțat intreg sprijinul pentru edificarea Parteneriatului Strategic Japonia- România.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă efectuează, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo (Japonia) pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Întrevedere și cu premierul Japoniei

De la ora locală 15.35 (9.35, ora României), liderul de la Palatul Victoria va avea o întrevedere bilaterală cu delegația Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, potrivit precizărilor făcute de Biroul de presă a Guvernului de la București.

  „Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât și în plan economic, și există toate premisele pentru a transforma această îndelungă relație bilaterală, de peste un secol, într-o relație privilegiată la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun mai ales în contextul internațional actual, dar și un mod de a concretiza viziunea remarcabilă a fostului premier Shinzo Abe în materie de politică internațională”, era mesajul transmis de Executivul de la București, la anunțarea participării lui Nicolae Ciucă la funeraliile lui Shinzo Abe.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, vineri, 8 iulie, la 67 de ani, după ce a fost împuşcat în spate de un bărbat în timp ce ţinea un discurs electoral. Atacatorul, un bărbat, în vârstă de 41 de ani, a folosit un pistol artizanal confecţionat din ţevi de oţel şi un dispozitiv electric de tras. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite