Ciucă, întrevedere cu premierul Japoniei. Cum arată agenda prim-ministrului român în vizita la Tokyo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Ciucă va avea o întrevedere la Tokyo, unde merge la funeraliile lui Shinzo Abe, cu actualul premier nipon, Fumio Kishida, Japonia fiind un partener economic important pentru România.

Nicolae Ciucă va participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe FOTO gov
Nicolae Ciucă va participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe FOTO gov

În prima parte a zilei, Nicolae Ciucă va avea o întrevedere cu delegația Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusă de președintele Ichiro Aisawa, și vizitarea sediului Dietei Japoniei.

Apoi, de la ora locală 15.35 (9.35, ora României), liderul de la Palatul Victoria va avea o întrevedere bilaterală cu delegația Guvernului Japoniei, condusă de prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, potrivit precizărilor făcute de Biroul de presă a Guvernului de la București. 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo (Japonia), pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe.

Fostul înalt oficial nipon Shinzo Abe a contribuit decisiv la începerea demersurilor necesare ridicării relațiilor bilaterale dintre România și Japonia la nivelul unui Parteneriat Strategic, în contextul vizitei istorice pe care a efectuat-o la București în 2018, fiind primul premier nipon care a vizitat România.

Japonia, partener de bază în Asia

Japonia este unul dintre principalii parteneri din Asia ai României, atât în plan politic, cât și în plan economic, și există toate premisele pentru a transforma această îndelungă relație bilaterală, de peste un secol, într-o relație privilegiată la nivel de parteneriat strategic. Ne dorim ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil, fiind un act politic oportun mai ales în contextul internațional actual, dar și un mod de a concretiza viziunea remarcabilă a fostului premier Shinzo Abe în materie de politică internațională”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Premierul va avea întrevederi și cu delegația Ligii parlamentare de prietenie Japonia-România, condusă de președintele Ichiro Aisawa, și cu președintele Camerei Reprezentanților din Dieta Japoniei, Hosoda Hiroyuki

De asemenea, șeful Executivului român va avea o serie de întrevederi bilaterale cu oficiali din alte state aflați la Tokyo cu prilejul funeraliilor fostului premier Shinzo Abe, între care, prim-ministrul Australiei, Anthony Albanese, și prim-ministrul Republicii Coreea de Sud, Han Duck-soo. 

Și Marcel Ciolacu merge în Japonia

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat miercurea trecută un memorandum privind participarea lui șefului forului legislativ, Marcel Ciolacu, la funaliile de stat, care vor fi organizate pe 27 septembrie, la Tokyo.

Potrivit documentului, ulterior, în aceeaşi zi, participanţii sunt invitaţi la Casa de oaspeţi a Premierului Japoniei, pentru un eveniment numit Greeting Occasion, în cadrul căruia se va prezenta salutul Prim-ministrului Japoniei Kishida Fumio, ministrului afacerilor externe japonez Hayasi Yoshimasa şi doamnei Akie Abe, văduva fostului prim-ministru Abe. Cheltuielile pentru deplasare vor fi decontate din bugetul Camerei Deputaților.

La evenimentele de la Tokyo și-au mai confirmat prezența până acum vicepreședintele SUA, Kamala Harris, președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, dar și alți președinți de foruri legislative, premieri, miniștri și alți oficiali din mai multe state.

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit, vineri, 8 iulie, la 67 de ani, după ce a fost împuşcat în spate de un bărbat în timp ce ţinea un discurs electoral. Atacatorul, un bărbat, în vârstă de 41 de ani, a folosit un pistol artizanal confecţionat din ţevi de oţel şi un dispozitiv electric de tras. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite