Ciucă, întâlnire cu ministrul german al afacerilor externe: Premierul a subliniat importanţa sprijinului Germaniei pentru aderarea României în spaţiul Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă şi Annalena Barbock, şefa diplomaţiei de la Berlin FOTO Guvenrul României
Nicolae Ciucă şi Annalena Barbock, şefa diplomaţiei de la Berlin FOTO Guvenrul României

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, vineri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu doamna Annalena Baerbock, ministrul german al afacerilor externe, în cadrul discuţiilor, şeful Executivului subliniind importanţa sprijinului oferit de Germania pentru atingerea obiectivului României de aderare la spaţiul Schengen şi simplificarea instrumentelor europene de evaluare în ceea ce priveşte justiţia şi statul de drept.

„Vizita la Bucureşti a ministrului federal german al afacerilor externe are loc în contextul participării la cea de-a doua reuniune a Conferinţei ministeriale ”Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova”, pe care România o organizează împreună cu Germania şi Franţa, precum şi cu prilejul marcării a 30 de ani de relaţii bilaterale”, se precizează în comunicatul Guvernului. 

Prim-ministrul a apreciat rolul şi implicarea activă a Germaniei în operaţionalizarea ”Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova”, format internaţional care asigură asistenţa de care Chişinăul are nevoie în contextul cumulului de crize cu care se confruntă. 

Cei doi oficiali au evaluat situaţia de securitate regională, în contextul războiului din Ucraina, precum şi importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi rolul acesteia în politica energetică şi în conectivitatea europeană. Premierul Nicolae Ciucă a accentuat importanţa coordonării pentru dezvoltarea infrastructurii necesare facilitării exportului de cereale din Ucraina, obiectiv esenţial pentru securitatea alimentară globală. În acest context, şeful Executivului a punctat măsurile autorităţilor române privind tranzitul de cereale ucrainene şi a apreciat interesul activ al părţii germane de a acorda sprijin, mai precizează Executivul. 

În cadrul discuţiilor, cei doi oficiali au apreciat calitatea relaţiei bilaterale, mai arată Guvernul. Premierul Nicolae Ciucă a încurajat investitorii germani să dezvolte proiecte în România, menţionând oportunităţile oferite în sectorul energetic şi rolul energiilor regenerabile şi a gazului – ca energie de tranziţie. 

Totodată, prim-ministrul Ciucă a subliniat importanţa sprijinului oferit de Germania pentru atingerea obiectivului României de aderare la spaţiul Schengen şi simplificarea instrumentelor europene de evaluare în ceea ce priveşte justiţia şi statul de drept, se menţionează în comunicat

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite