Ciucă, întâlnire cu comisarul UE pentru buget și administrație. Discuții despre pregătirea revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE

0
Publicat:

Premierul Nicolae Ciucă a avut astăzi o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul european pentru buget și administrație. Discuțiile s-au axat pe pregătirea revizuirii Cadrului Financiar Multianual al UE, demers coordonat de oficialul european Hahn.

Întrevederea premierului cu comisarul european pentru buget și administrație FOTO: GOV
Întrevederea premierului cu comisarul european pentru buget și administrație FOTO: GOV

La discuția cu comisarul european au participat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel Boloș, membri ai echipelor înalților demnitari.

„Partea română și comisarul european și-au exprimat încrederea că exercițiul de revizuire al MFF va oferi răspunsuri adecvate la impactul provocărilor cu care s-a confruntat UE în contextul războiului Rusiei în Ucraina, al prețurilor ridicate la energie, dar și la necesitatea accelerării tranziției energetice și a creșterii competitivității industriei europene. Interlocutorii au arătat, de asemenea, nevoia de identificare a unui sprijin suplimentar pentru cheltuielile aferente susținerii Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Sursa citată arată că oficialii români au subliniat că solidaritatea și coeziune sunt „principii cheie în perioada complexă pe care o traversează Europa”.

De asemenea, oficialii din România au arătat că țara dorește să fie parte a unei soluții rapide, punctuale și eficiente: „Este esențial ca revizuirea actualului cadru multianual să nu afecteze implementarea proiectelor inițiate și să nu aducă atingere finanțării deja agreate a politicilor tradiționale ale UE (Coeziune și Politica Agricolă Comună)”.

„Partea română s-a referit și la conexiunea dintre discuțiile asupra bugetului și dezbaterea în curs privind reforma Pactului de Stabilitate și Creștere. În context, a fost reiterat apelul scoaterii din calculul deficitului public a cheltuielilor pentru investiții în apărare și a ratei aferentă dobânzilor componentei de împrumut din PNRR”, se arată în comunicatul transmis de Guvern.

Guvernul precizează că vizita comisarului Hahn la București a avut loc în contextul pregătirii discuțiilor privind revizuirea Cadrului Financiar Multianual al UE (MFF 2021-2027). În acest sens, comisarul Hahn urmează să viziteze toate statele membre, în vederea explorării principalelor mize și obiective ale acestora în perspectiva unei revizuiri a MFF la jumătatea perioadei de implementare.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite