Ciucă: Femeile trebuie să fie prezente într-un număr suficient de mare în politică pentru a influența deciziile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul a explicat că introducerea cotelor de gen reprezintă o soluție, cel puțin temporară ca femeile să fie prezente înt-un număr suficient de mare în viața politică pentru a influența deciziile. 

Premierul Ciucă în Parlament FOTO Arhivă
Premierul Ciucă în Parlament FOTO Arhivă

„Este o plăcere pentru mine să amintesc aici demersurile recente ale doamnelor şi domnişoarelor din PNL, precum şi din alte partide, de iniţiere a unor legi care susţin promovarea femeilor în politică, dar şi protejarea victimelor violenţelor. Consider că reuniunea de astăzi, care beneficiază de participarea Preşedintelui României, dar şi de a reprezentanţilor autorităţilor şi instituţiilor naţionale şi internaţionale, este importantă şi binevenită”, a șeful Guvernului la Conferința internațională. 

Nicolae Ciucă a mai explicat că subreprezentarea femeilor în poziţii de decizie şi, cu atât mai mult, în funcţii politice relevante „nu trebuie trecută cu vederea”. 

 „Ne dorim ca poziţionarea femeii în politică şi în viaţa socială să intre într-o altă logică: a echităţii şi a reprezentării proporţionale a femeilor la nivelul luării deciziilor. Experienţa şi competenţa femeilor, empatia şi responsabilitatea de care dau dovadă în orice domeniu sunt garanţia că atunci când sunt implicate în actul decizional aduc viziune şi motivare, contribuie considerabil la succes. Nu putem vorbi despre democraţia zilelor noastre fără participarea la luarea deciziilor a mamelor, soţiilor şi fiicelor noastre!”

Șeful Guvernului a explicat că „teoria masei critice se aplică și aici” și este nevoie de un procent de 30-40%, fiind important ca femeile să fie prezente în viața politică într-un număr suficient de mare pentru a pentru a fi în măsură să influențeze decizia.

„Este o realitate prezentă în cele mai multe din ţările lumii, inclusiv la nivel european”, a mai spus șeful Guvernului, arătând că „32,2% din membrii parlamentelor naţionale din UE sunt femei, cu variaţii destul de mari între statele membre”.

Premierul a subliniat, totodată că în România, în prezent, „avem un procent inechitabil, de 18,5% femei”. 

„Numeroase studii arată că femeile au experienţe de viaţă specifice, care se pot reflecta în politici publice menite să corespundă nevoilor reale ale femeilor(...) Avem atâtea femei de valoare în societatea noastră, în întreg spectrul politic, cărora trebuie să li se creeze spaţiul necesar de echitate. Astfel, putem elimina barierele sociale cu care femeile se confruntă, precum: timpul ca resursă pentru participare politică, femeile fiind în continuare principalele furnizoare de munci casnice şi de îngrijire, experienţa maternităţii, care de multe ori poate constitui o penalizare informală pe piaţa muncii şi în politică, segregarea pe orizontală, în sensul atribuirii de competenţe şi atribuţii în domenii precum educaţia şi sănatatea (îngrijire) şi mai puţin în politică, un domeniu dominat de bărbaţi”, a mai precizat șeful Executivului. 

Premierul a susținut că una dintre soluţiile concrete şi cu efecte imediate poate fi introducerea, cel puţin temporară, a cotelor de gen.reiterând susținerea pentru proiectul privind cotele de gen aflat în dezbaterea Parlamentului, la Camera Deputaților.

„Cotele de gen sunt un instrument folosit pentru a creşte reprezentarea femeilor în diverse poziţii de decizie, până în momentul în care mecanismele sociale vor avea capacitatea şi maturitatea să se autoregleze. Evident, există formule variate de cote de gen care se pot aplica şi trebuie corelate cu sistemul electoral şi contextul nostru naţional pentru a ajunge la o reprezentare substanţială a intereselor de gen la nivel de decizie. Am încredere că demersul doamnei Preşedinte Alina Gorghiu şi al tuturor parlamentarilor implicaţi în iniţiativele legislative de acest tip, participarea partenerilor din societatea civilă vor reuşi să coaguleze susţinerea necesară a întregului spectru politic şi vom ajunge la o formă finală consolidată şi comun agreată. Îmi doresc acest lucru pentru societatea noastră, şi, în mod evident, pentru democraţia din România. Sper ca fiecare doamnă care va spori numărul reprezentării femeilor în funcţii politice, în înalte demnităţi ale statului să le inspire pe femeile, pe tinerele din România. Ele trebuie să aibă confirmarea că viziunea, talentul şi performanţa le sunt recunoscute, indiferent de gen”, a mai transmis premierul.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite