Ciucă, după ce Gazprom a încetat furnizarea de gaze Bulgariei şi Poloniei: România nu este afectată în acest moment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ciucă FOTO Guvernul Romaniei
Nicolae Ciucă FOTO Guvernul Romaniei

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că România nu este afectată în acest moment de decizia Gazprom de a înceta furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia. Potrivit premierului, consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie, iar pentru perioada de iarnă asigurăm un import de aproximativ 20% din necesarul de gaz.

„Am avut o discuţie cu ministrul Energiei, România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem. Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre”, a spus Ciucă, despre încetarea de furnizare a gazului către Bulgaria şi Polonia de către Gazprom. 

Premierul României a precizat că asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesarul de gaz, iar „acum se caută surse alternative pentru gaz, dar în acest moment România nu este afectată”. 

Premierul a mai explicat că în acest moement, ţara noastră are următoarele perspective temporale privind extracţia de gaze şi exportul:

„Odată ce va fi aprobată Legea Offshore, începând cu luna iulie vom putea să beneficiem de primele gaze extrase din Marea Neagră de compania Black Sea Oil and Gaz şi va asigura aproximativ un milliard de metri cubi pe an, ca atare în următoarele luni, până la sfârşitul anului, probabil vom beneficia de aproximativ 400-500 de metri cubi, ceea ce nu asigură cantitatea necesară să exportăm, nici să asigurăm rezervele de gaz pentru iarnă”, a mai explicat Ciucă, fiind întrebat cu privire la posibilitatea exportului de gaze către statele vecine. 

Potrivit şefului Executivului, „Caragele reprezintă resursa noastră de gaz onshore de la mare adâncime şi primele gaze pot fi extrase în anul 2024. Nu există o evaluare clară asupra cantităţii care poate fi extrasă cel puţin în primă fază. Nu putem spune că vom exporta gaz începând din 2024, cert este că, odată ce se va trece la exploatarea gazelor de la mare adâncime din platforma Neptun, din Marea Neagră, ceea ce se va întâmpla în anul 2026, începutul 2027, din acel moment întradevăr vom putea să exportăm gaze”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite