Premierul Ciucă explică de ce Florin Cîţu nu a făcut parte din delegaţia care mers în Ucraina: „Au fost două vizite planificate separat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a explicat de ce Florin Cîţu, preşedintele Senatului, nu a făcut parte din delegaţia oficialilor români care au mers în Ucraina, precizând că „au fost două vizite planificate separat”.

Florin Cîţu, al doilea om în stat, nu a făcut parte din delegaţia care a vizitat Ucraina, deşi în spaţiul public s-a vorbit de mai multe ori despre faptul că preşedintele Senatului a fost invitat la Kiev. Potrivit declaraţiilor lui Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL, Florin Cîţu ar urma să meargă în Ucraina miercuri. 

Întrebat de ce Florin Cîţu nu s-a prezentat alături de oficialii români la Kiev, marţi, premierul Ciucă a transmis: „Au fost două vizite planificate separat".

„Este vorba de numărul membrilor care puteau să facă parte din delegaţie, condiţionat fiind de măsurile de protecţie şi securitate din Kiev şi din localităţile unde am fost", a detaliat premierul.

Şeful Executivului a mai explicat că a primit invitaţia de a efectua o vizită oficială în Ucraina de la omologul său ucrainean, vizită care a fost stabilită prin intermediul canalelor diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe. „Primele elemente au fost stabilite în urmă cu aproximativ două săptămâni”, a punctat premierul. 

Întrebat de ce nu s-a ştiut despre faptul că sunt două vizite planificate separat, Nicolae Ciucă a replicat: „Să se fi ştiut cum?"

„Astfel de vizite într-o zonă de război trebuie să se planifice la un nivel de confidenţialitate cerut de protocolul pe care ţara gazdă îl stabileşte. Sunt chestiuni care ţin de securitatea atât a celor care merg în vizite, cât şi a celor care găzduiesc astfel de vizite şi trebuie să înţelegem că este o ţară în război, liderii - atât premierul, cât şi preşedintele - au un program care nu are ca prim obiectiv primirea de vizite. Şi atunci, în funcţie de disponibilitatea pe care au avut-o, s-a planificat vizita", a mai explicat Ciucă.

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, au efectuat marţi o vizită oficială în Ucraina. Oficialii români s-au întâlnit cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul ucrainean Denis Şmihal, dar şi cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Vezi şi: Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Bogdan Aurescu au fost în vizită la Kiev. Premierul s-a întâlnit cu Zelenski, cu premierul ucrainean şi cu preşedintele Radei Supreme

Ciucă, după vizita în Ucraina: România sprijină derularea unei anchete care să tragă la răspundere pe cei vinovaţi de comiterea de crime internaţionale

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite