Ministrul Economiei, despre acuzațiile privind livrarea de arme Ucrainei: Nu avem asemenea contracte la minister
0Florin Spătaru a respins acuzațiilor privind livrarea de arme către Ucraine, menționând că în ministerul pe care îl conducere nu există contracte în derulare pentru echipamente sau muniție produse în România.
„Sunt afirmaţii ale unor oficiali de care eu nu am cunoştinţă. Ceea ce pot să vă spun este că Ministerul Economiei nu are cunoştinţă despre contracte directe realizate între companiile româneşti cu companii sau cu autorităţi ucrainene. Aceste afirmaţii legate de potenţiala livrare a acestor produse sunt, din punctul meu de vedere, afirmaţii care nu sunt fundamentate corespunzător. La Ministerul Economiei nu avem în acest moment contracte în derulare pentru echipamente sau muniţie produsă în România", a declarat Spătaru marţi, la Craiova, răspunzând unei întrebări legate de afirmaţiile unor oficiali ruşi privind livrarea de arme Ucrainei, de la începutul războiului, potrivit Agerpres.
Șeful statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a susținut în urmă cu câteva zile că România se află printre cele patru cele mai importante țări care furnizează armament Ucrainei.
„Cele mai mari cantități de armament au fost livrate Ucrainei de SUA, Marea Britanie, Polonia și România”, a declarat Valeri Gherasimov.
Declarațiile oficialului rus au fost făcute în fața atașaților militari ai statelor străine, unde acesta a adus în discuție și stadiul invaziei ruse din Ucraina, pe care a descris-o drept „operațiunea militară specială a Rusiei pentru protejarea Donbasului”.
Strategia lui Putin pentru reluarea ofensivei în Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin intenționează să lanseze o nouă ofensivă în primăvară și încearcă să pună presiune asupra aliatului Belarus pentru a se alătura războiului împotriva Ucrainei, estimează generalul în retragere american cu patru stele Barry McCaffrey, citat de Newsweek.
În cursul unei intervenții la postul MSNBC, săptămâna trecută, McCaffrey a subliniat că Ucraina nu poate câștiga războiul cât timp se află în defensivă, ci poate doar eventual preveni un dezastru. În prezent, Ucraina este în postura în care ține în frâu armata rusă fără a o putea aduce în șah. Între timp, Rusia continuă distrugerea lentă a Ucrainei prin atacuri aeriene și focuri de artilerie.
Ucraina nu poate depăși această situație în lipsa unor mijloace militare precum rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune sau tancuri M1, e de părere generalul american. Din punctul său de vedere, bateria de rachete sol-aer Patriot pe care SUA o vor trimite Ucrainei nu poate oferi suficientă protecție împotriva unor atacuri potențial devastatoare din partea Rusiei. Ucraina se află „în mare pericol” și doar o schimbare a situației pe câmpul de luptă poate face o diferență, ceea ce nu e posibil decât dacă Ucraina dispune de armele de natură ofensivă necesare.