Guvernul suspendă compensarea cu 50 de bani a prețurilor la carburanți. Când ar putea fi aplicată din nou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, la începutul ședinței de guvern, că măsură compensării prețurilor la carburanți cu 50 de bani nu va mai fi prelungită de la 1 ianuarie.

Guvernul a decis întreruperea compensării prețurilor la carburanți FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Guvernul a decis întreruperea compensării prețurilor la carburanți FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

„Începând cu 1 ianuarie ea nu va mai funcționa, în schimb este doar o decizie de suspendare, Guvernul fiind pregătit ca în măsura în care prețurile vor avea o evoluție care să depășească puterea de cumpărare la nivelul cetățenilor să o aplicăm din nou”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern. 

Potrivit șefului de Guvern, „dacă inițial măsura nu părea una care să producă efecte, putem să constatăm că a fost o măsură bună. Prețul la carburant ajungând la cel de dinaintea aplicării măsurii”.

Compensarea prețurilor la carburanți, măsură de sprijin pentru români 

Executivul a introdus măsura compensării cu 50 de bani a prețului la carburant în luna iunie 2022.

Pe 30 iunie, Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că operatorii de benzinării care vor acorda de la 1 iulie o reducere de 0,5 lei/litru de carburant vor beneficia de o compensare de 0,25 de lei/litru de la bugetul de stat. Măsura e în vigoare pe o perioadă de trei luni. 

Pe 5 iulie, vicepremierul Kelemen Hunor a declarat că efortul bugetar pe care România îl face pentru compensarea cu 50 de bani a preţurilor la carburant este de până la un miliard de lei în decurs de trei luni, în funcţie de consum.

Totodată, la acel moment, vicepremierul Kelemen Hunor prevedea că propabil se va reveni asupra decizie după o perioadă de trei luni. „Probabil că vom reveni asupra acestei chestiuni după trei luni de zile, nu ştiu exact dacă vom suporta mai mult din buget sau nu. (...) Cu toţii am vrut mai mult", a adăugat Kelemen Hunor, în context.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru dădea asigurări în luna august, „ca şi în cazul altor măsuri implementate de Guvern pentru protejarea cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie şi gaze naturale, compensarea la pompă cu 50 de bani a preţurilor la carburanţi va continua pe întreaga perioadă anunţată, urmând ca la finalul analizei să fie luate noi decizii”. 

Ulterior, în luna septembrie, premierul Nicolae Ciucă a anunțat prelungirea măsurii de compensare până la finalul anului. 

Șeful Guvernului a explicat atunci că decizia de compensare a prețurilor la combustibili „a fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care, desigur produce efecte pe întreg lanțul”

În felul acesta, pana la sfârșitul anului, vom beneficia de aceeași măsură de compensare”, a mai informat șeful Executivului. 

Decizia a fost luată inițial într-o ședință a liderilor Coaliției de guvernare. Insistențele privind prelungirea aplicării compensării de 50 de bani atât la motorină, dar și la benzină, a venit mai ales din partea UDMR, care a primit sprijinul PSD, potrivit unor surse „Adevărul”. Social-democrații au fost reticenți și în luna iunie, când Puterea a venit prima dată cu ideea compensării de 50 de bani. PSD a venit cu ideea plafonării prețurilor, stabilirea unui preț maximal sau limitarea adaosului pe lanțul comercial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite