Ciucă: SRI este o instituție modernă, care a învățat să se adapteze într-o lume a incertitudinii și evoluțiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul susține că SRI este o instituție fundamentală pentru funcționarea și performarea statului român, în contextul războiului de agresiune din Ucraina, conflict care aduce „nenumărate provocări și riscuri pentru România”.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV

„Celebrăm astăzi 33 de ani de existență a Serviciului Român de Informații, o instituție fundamentală pentru funcționarea și performarea statului român, în lumea instabilă, tumultuoasă și nu rareori tectonică, în care spectrul războiului a revenit, alături de tot instrumentarul hibrid al secolului XXI. Ne aflăm într-o perioadă de dezvoltare alertă a noilor tehnologii – aliat, motor de creștere economică dar și sursă de vulnerabilități. Cu atât mai mult astăzi, când am intrat în al doilea an al războiului de agresiune pe scară largă al Federației Ruse în Ucraina, care aduce nenumărate provocări și riscuri și pentru România. Și o vedem zi de zi, prin acțiunile hibride îndreptate direct și către cetățeni, nu numai în Republica Moldova, stat unde avem interese și responsabilități speciale, ci și aici, în România, împotriva propriilor noștri cetățeni”, a transmis premierul României, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Nicolae Ciucă susține că Serviciul Român de Informații este „primul chemat să asigure securitatea celor trei componente - stat, societate și cetățean”.

„Strategia Națională de Apărare a Țării plasează cetăţeanul în centrul acţiunii instituţiilor publice, recunoscând importanța legăturii între stat-societate-cetăţean, drept o constantă a interesului şi demersurilor publice. Acest fapt determină nevoia unei și mai acute manifestări de adaptabilitate, flexibilitate, rezilienţă şi predictibilitate, pentru a putea să transmitem cetățenilor, fiecărui cetățean român, sentimentul de stabilitate și continuitate, de siguranță pentru sine și familia sa, fiecărei companii certitudinea prezevării activității sale și fiecărui investitor perspectiva de a câștiga în și împreună cu România, acum și în viitor”, arată sursa citată.

Potrivit premierului, SRI este o instituție „modernă, care a învățat deja să se adapteze și să funcționeze într-un lume a incertitudinii și evoluțiilor constante, unele de mare magnitudine, adaptându-se la provocări, transformând riscurile de securitate în oportunități de promovare a intereselor naționale”.

„Este firesc, așadar, să respectăm și să prețuim inteligența, discreția și performanța, să recunoaștem și să salutăm eforturile constante făcute și să manifestăm respectul datorat față de demnitatea cadrelor sale de elită. Iar recunoașterea nu se poate face decât prin condițiile de funcționare, prin statut. Prin salutarea astăzi a eficienței și profesionalismului, calității produselor sale și a eforturilor de anticipare, a impactului pe care îl aveți la nivelul susținerii deciziilor strategice”, susține premierul, potrivit comunicatului Guvernului.

Premierul României i-a felicitat pe angajații SRI pentru devotamentul și abnegația dovedite zilnic și pentru cunoașterea pe care o oferă zi de zi: „Sunt onorat să recunosc sacrificiile și limitările personale pe care le asumă angajații acestui Serviciu pentru a menține echidistanța, discreția și preeminența legii în toate acțiunile și în domeniile extrem de importante în care experiența și expertiza le este reclamată”.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite