Cîţu, la şedinţă comună a Parlamentului României şi cel de la Chişinău: Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Citu FOTO Facebook / Arhivă
Florin Citu FOTO Facebook / Arhivă

Preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, a explicat în şedinţa comună a Parlamentului Republici Moldova şi a Parlamentului României, că ţara noastră susţine cu fermitate aspiraţiile Moldovei cu privire la integrarea europeană. Liderul liberal şi-a exprimat încrederea că ţara va primi statutul de stat candidat la UE la Consiliul European de săptămâna viitoare.

„Relaţiile noastre bilaterale se bucură, în prezent, de un context extrem de favorabil. Există, astăzi, în Republica Moldova o majoritate pro-europeană şi pro-reforme, care dă dovadă de multă voinţă politică şi acţiuni concrete în direcţia accelerării proceselor de transformare şi modernizare a ţării. Trebuie să valorificăm această oportunitate(...) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc”, a declarat şeful Senatului la Chişinău. 

Fostul premier a amintit de războiul declanşat de Rusia în Ucraina, explicând că  „invazia militară” a Federaţiei Ruse în Ucraina „a generat cea mai gravă criză a drepturilor omului şi a refugiaţilor din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”. În acest context, Cîţu arată că „Republica Moldova a demonstrat că este un stat cu o vocaţie europeană solidă” prin modul în care a gestionat criza refugiaţilor, arătând că acest stat a gestionat exemplar valul de refugiaţi. 

În acest context, Florin Cîţu a mai explicat Republica Moldova are nevoie de sprijinul ţărilor europene pentru a face faţă provocărilor cu care de confruntă. „Împreună trebuie să continuăm să fim solidari cu Ucraina şi cu poporul ucrainean. Invazia rusă a arătat importanţa consolidării rezilienţelor noastre şi necesitatea creşterii capacităţii UE de a proiecta securitate şi stabilitate în vecinătate”, adaugă Cîţu, subliniind că „va continua să sprijine fără rezerve, în toate formele relevante la nivelul UE” parcursul european al Republicii Moldova. „Am încrederea foarte mare că la Consiliul European de săptămâna viitoare va fi acordat statutul de ţară candidată Republicii Moldova Ucrainei  şi Georgiei”, mai spune Cîţu.

Parlamentele Republicii Moldova şi României s-au întrunit într-o primă şedinţă comună, sâmbătă, la Chişinău. Din partea Republicii Moldova la reuniune au fost invitaţi întreg corpul de deputaţi şi preşedinta ţării, Maia Sandu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite