Cîţu, despre negocierile pentru Guvern: Închidem astăzi discuţia pe programul de guvernare. Săptămâna viitoare vreau să avem vot în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin
Florin Cîţu FOTO Inquam Photos / George Călin

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat că se încheie discuţiile dintre PNL, PSD şi UDMR privind programul de guvernare, urmând să fie stabilite conducerile ministerelor şi propunerea de premier. Şeful liberal doreşte ca viitorul Guvern să meargă săptămâna următoare în Parlament pentru votul de încredere.

Premierul Florin Cîţu a declarat că domeniile pe care conducerile PNL, PSD şi UDMR nu s-au înţeles încă sunt Finanţe, Muncă, Justiţie, Economie şi Sănătate. 

Liberalul a precizat că vrea ca săptămâna viitoare să aibă loc votul în Parlament, pentru guvernul PNL-PSD-UDMR. „Închidem astăzi discuţia pe programul de guvernare, încheiem protocolul, apoi discutăm pe ministere şi pe funcţia de premier. Vreau săptămâna viitoare să avem votul în Parlament”, a declarat Florin Cîţu.

În ceea ce priveşte desfiinţarea SIIJ, premierul interimar a declarat: „Vom discuta, ştiţi foarte bine că e parte din MCV, trebuie să găsim o soluţie, eu cred că toţi vrem să terminăm acele probleme din MCV pentru a adera la Spaţiul Schengen. Nu cred că cineva de la PSD vrea să ţină România în afara Spaţiului Schengen”. 

Întrebat dacă va fi introdusă cota progresivă de impozitare, Florin Cîţu a declarat că aceasta a fost prevăzută în programul de guvernare 2017-2019 al PSD, dar că nu a fost pusă în aplicare, ceea ce, potrivit liderului liberalilor, „spune că nu se doreşte”. 

Privind creşterea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor susţinută de PSD, Florin Cîţu a declarat că „nu putem să facem creşteri ad-hoc de pensii. Vine cineva şi propune 11 la sută. Dar de ce 11 şi nu 20? Deci pe de-o parte ne trebuie o formulă transparentă, predictibilă, care să rămână acolo, până în 2024 cel puţin, sau până în 2028”. 

Potrivit premierului interimar, în 2022 vor creşte şi pensiile, şi alocaţiile, dar şi salariile din sectorul bugetar, însă „trebuie să fie un sistem sustenabil de plată a pensiilor. Nu putem să creştem pensiile azi cu 30 la sută şi mâine să căutăm bani, să nu găsim bani să creştem pensiile. Deci amândouă trebuie luate în calcul şi de aceea această discuţie trebuie pusă în contextul reformei pensiilor pe care o avem în PNRR astăzi. Taxe mai mari nu vor face decât să crească veniturile acum. În acest moment nu există niciun argument pentru a modifica Codul Fiscal. Toate aceste lucruri au existat în programul de guvernare 2017-2019 şi nu au fost aplicate. PSD era singur la guvernare şi nu a considerat că sunt bune. Astăzi discuţiile sunt pe programul de guvernare”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite