Cioloş, prima reacţie după plecarea din USR: Am demisionat când am înţeles că şansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente

0
0
Dacian Cioloş FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Dacian Cioloş FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloş a scris într-o primă reacţie pe Facebook, că despărţirea de USR îi lasă „un gust amar şi o uriaşă cantitate de tristeţe”. Fostul şef al partidului a afirmat că pentru foştii săi colegi a fost mai importantă revanşa simbolică de a şterge o parte din numele partidului, decât să construiască împreună şi că a trăit un lung şir de dezamăgiri provocate de „frica enormă pe care unii dintre colegii lui o au faţă de dispariţia politică”.

„Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranţă despărţirea de USR îmi lasă un gust amar şi o uriaşă cantitate de tristeţe. În acelaşi timp, nu vreau să renunţ la speranţa că există o soluţie politică prin care să oferim electoratului din România un mod de a face politică moderată care să reflecte o stare de spirit diferită faţă de ceea ce a primit în ultimele decenii. Sunt optimist de felul meu şi cred că mai presus de orice e important să păstrăm speranţa că putem depăşi obstacolele, iar vocaţia noastră principală este de a construi o lume mai bună. Iar acest lucru nu se face vorbind doar în mici cercuri închise de prieteni, ci stabilind punţi cu societatea civilă, muncitorii, antreprenorii şi cu celelalte forţe politice chiar dacă avem diferite viziuni despre viitor”, a transmis fostul preşedinte al USR, Dacian Cioloş, precizând că se alătură „unui nou proiect politic, care va face parte din familia europeană Renew Europe”, iniţiat alături de colegii din Parlamentul European: Ramona Strugariu, Dragos Pislaru, Alin Mituţa şi Dragos Tudorache.

Fostul şef al USR şi-a motivat decizia, argumentând: „Am crezut multă vreme, în anii de după 1989, în înflorirea vieţii politice din România şi în revigorarea unor partide cu vocaţie şi dorinţa de a se transforma în stâlpi ai democraţiei româneşti. Numiţi-le instituţii sau găsiţi orice altă metaforă pentru ele. Din nefericire, unul după altul, partidele începutului de drum au capotat, s-au dizolvat în metehne politice reprobabile sau au supravieţuit într-o formă de o toxicitate insuportabilă. Au urmat ani în care am sperat că integrarea europeană va fi suficientă pentru a servi drept motor al unei noi politici interne care să transforme radical România. Nu a funcţionat şi din nou am revenit la o politică măcinată de conflicte şi corupţie. Pentru mine şi mulţi dintre cei cu care am avut bucuria să lucrez în ultimii ani, aceste nereuşite au fost o motivaţie excepţională pentru a începe să construim o soluţie politică bazată nu pe partide, instituţii sau sisteme, ci pe încrederea în oameni. Am avut multe deziluzii şi multe obstacole, aşa cum era de aşteptat. Nu cred că vom reuşi să schimbăm România peste noapte şi fără să depunem un efort uriaş. Dincolo de propriile noastre îndoieli şi gânduri, avem de luptat cu o mare de prejudecăţi care ne va testa caracterul şi puterea de a rămâne cinstiţi cu noi înşine. Pentru a-mi respecta acest crez am intrat în politică şi tot pentru a-mi respecta valorile şi încrederea în oameni am decis să ies din USR. Nu îşi are rostul să ascund tristeţea legată de această plecare, după cum nu pot să nu regret despărţirea de un număr uriaş de oameni pe care îi consider extraordinari, pe care îi respect pentru lupta şi convingerile lor şi pe care sper să îi am din nou aproape într-o zi.

„Motivele acestei decizii însă sunt dincolo de orice îndoială astăzi, indiferent de sentimentele pe care mi le provoacă. Am gândit pragmatic, am gândit emoţional şi sufleteşte, am gândit punând înainte de toate datoria pe care simt ca o am pentru societate. Nu am vrut cu orice preţ să fiu preşedintele USR PLUS şi am căutat o soluţie politică rezonabilă, negociată şi care să afecteze cât mai puţin taberele din partid. Nu am găsit înţelegere. Am câştigat alegerile pentru preşedinţia partidului şi am încercat să construiesc o punte între taberele artificiale din partid. Cred că negocierile politice sunt mereu soluţia cea mai bună pentru a rezolva o situaţie conflictuală, dar am recunoscut că e imposibil să negociezi cu cineva care a uitat că e între prieteni şi nu vede decât duşmani în jurul său. Am demisionat când am înţeles că şansele de a reforma un partid de care societatea are nevoie sunt inexistente, iar eu nu pot să mint sau să disimulez că este totul perfect doar pentru a ocupa o funcţie trecătoare”. 

Cioloş a mai explicat că „pentru colegii din conducerea partidului a fost mai importantă revanşa simbolică de a şterge din răzbunare o parte din numele partidului decât să construim împreună. Am trăit un lung şir de dezamăgiri provocate de frica enormă pe care unii dintre colegii mei o au faţă de dispariţia politică. Eu cred că trăind în frică faci greşeli şi vezi deformat realitatea. Frica schimbă oamenii şi le justifică alegerile monstruoase. Eu am ales să nu las frica să îmi dicteze deciziile, chiar şi cu preţul ieşirii din politică. Suntem oameni trecători şi societatea nu ar mai trebui să îşi lege toate speranţele de un lider politic. România şi cetăţenii săi trebuie să înţeleagă că vor fi aici şi vor fi mai importanţi decât orice preşedinte, premier sau ministru al cărui nume mai devreme sau mai târziu îl vor uita. Aceasta este lecţia pe care eu am învăţat-o în viaţă şi în politică”, a continuat Cioloş. 

Liderul demisionar al USR a lăsat să se înţeleagă că nu exclude posibilittea unei reuniri. „Le doresc mult succes şi sunt convins că mai devreme sau mai târziu ne vom reîntâlni şi sper că ceea ce ne-a unit să fie la fel de puternic”, a mai transmis Cioloş.

Potrivit fostului lider USR, „noul proiect politic REPER este încărcat de viziunea că există un public în România care preţuieşte moderaţia, care are nevoie de soluţii, care are nevoie de oameni şi proiecte, care este gata să depăşească starea de conflict permanentă şi dispus să asculte înainte de a propune direcţii şi soluţii. Am crezut mereu că cine seamănă vânt culege furtună şi poate că formaţia mea de agronom m-a educat să am răbdare şi să cultiv în loc de a distruge”.

„Politic poate părea un pariu, dar viaţa nu e doar politică, ci o cursă lungă în care răbdarea şi puterea de a lupta sunt mai importante decât conflictul şi frica de irelevanţă. Îmi doresc să construim proiecte şi să propunem soluţii, să deschidem scena politică pentru cei care îşi doresc să participe la viaţa societăţii fără teama că ne vor veni alături oameni noi şi dornici de muncă”, a mai transmis Cioloş, afirmând că nu va renunţa la principiile sale de bază. „Fără repere sănătoase nu vom reuşi să schimbăm nimic”, a mai spus Cioloş. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri