Cioloş consideră că România este capabilă să-şi asume lupta anticorupţie fără monitorizare din exterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Dacian Cioloş s-a aflat, miercuri, într-o vizită la Haga, unde a prezentat omologului său olandez, Mark Rutte, argumente în favoarea aderării României la Spaţiul Schengen, precum şi a maturizării societăţii româneşti în contextul progreselor consemnate în cel mai recent raport din cadrul MCV.

În discuţiile cu oficialii olandezi, premierul Dacian Cioloş a evidenţiat stabilitatea politică şi economică a României, precum şi maturizarea societăţii româneşti în contextul progreselor consemnate în cel mai recent raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Cioloş consideră că discuţiile pe care le-a avut cu omologul său sunt extrem de importante pentru a prezenta realităţile din ţara noastră.

"Cred că acest gen de dialog care nu a avut loc de mulţi ani la nivel înalt, la nivel de prim-ministru este important pentru că asta ne permite şi nouă să explicăm care sunt realităţile din România. De multe ori, decizii la Bruxelles sau în unele state membre se bazează pe analize care sunt mai superficiale sau care nu sunt bazate totdeauna pe cunoaşterea profundă a relităţilor”, a declarat Cioloş la Haga.

Totodată, Cioloş consideră că societatea românească este capabilă să-şi asume, fără monitorizare din exterior, responsabilitatea pentru independenţa justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.

”Am avut astăzi timp să intrăm în detalii legate de situaţia politică din România, de stabilitatea politică pe care o avem, economică, de maturizarea societăţii româneşti care este capabilă să-şi asume ea singură, fără să fie monitorizată din exterior, anumite responsabilităţi, inclusiv în privinţa luptei împotriva corupţiei şi a independenţei justiţiei", a arătat Dacian Cioloş.

De asemenea, el a punctat faptul că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen.

"În acest context am discutat şi despre faptul că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Nu a fost o legătură formală făcută între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi Schengen, dar unele state membre au urmărit progresele pe această parte, lupta împotriva corupţiei, înainte de a lua o poziţie şi pe accesul la Spaţiul Schengen. Am discutat în detaliu despre aceste lucruri şi eu personal sper în următoarele luni într-o colaborare pozitivă şi frucutoasă cu Olanda, cu premierul Mark Rutte care cunoaşte bine România, cunoaşte progresele României şi sunt sigur că ne va sprijini", a declarat Dacian Cioloş.

La rândul său, premierul olandez, Mark Rutte, a felicitat România pentru progresele înregistrate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite