Ciolacu susține propunerea Ministerului Justiţiei de instituire a unui prag de 9.000 de lei. „Am discutat și cu Ciucă”

0
Publicat:

Liderul PSD a reacționat dur, după ce Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede un prag valoric de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Marcel Ciolacu a afirmat acum că susține noua reglementare, propusă de Ministerul Justiției.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă susțin propunerea Ministerului Justiției FOTO Inquam/ Octav Ganea
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă susțin propunerea Ministerului Justiției FOTO Inquam/ Octav Ganea

După ce Senatul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, care prevedea inclusiv instituirea un prag valoric pentru abuzul în serviciu, în cuantum de 250.000 de lei, Marcel Ciolacu a cerut Ministerul Justiţiei să prezinte public o variantă de reglementare adecvată.

Proiectul adoptat de Guvern, trimis la Parlament, în decembrie 2022, nu a prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse Curtea Constituțională. Problema a fost însă că membrii CCR nu au indicat și o anumită valoare a acestui prag.

Ministerul Justiției, răspuns pozitiv la solicitarea lui Marcel Ciolacu

PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie. Ministerul Justiţiei trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, cu recomandările Comisiei de la Veneţia şi cu opiniile specialiştilor în drept. PSD rămâne consecvent şi va vota în Camera Deputaţilor, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniştii din justiţie. Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR şi trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, scria liderul PSD, pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp, Ministerul Justiției a intervenit în scandalul referitor la pragul privind abuzul în serviciu și anunța că va susține adoptarea, de către Camera Deputaților, a unui prag de 9.000 de lei. Marcel Ciolacu s-a declarat mulțumit și a afirmat că deja a purtat discuții cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, pentru a-și însuși amendamentele.

Am luat act de răspunsul Ministerului Justiției la solicitarea pe care am făcut-o și de propunerea privind instituirea unui prag de 9 mii de lei în ceea ce privește abuzul în serviciu.

Coaliția de guvernare va susține propunerea venită din partea specialiștilor din Ministerul Justiției.

Am discutat și cu premierul Ciucă și ne vom însuși amendamentele la această lege.”, a transmis Marcel Ciolacu, într-o nouă postare.

Prevederile proiectului de lege

Potrivit unui amendament admis, „fapta funcţionarului public care, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Același prag ar urma să se aplice și pentru neglijența în serviciu.

Dispozițiile prevăzute la alin (1) privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare”, prevede un alt amendament.

Senatul este primul for sesizat, proiectul urmând să fie dezbătut, ulterior, în Camera Deputaților.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite