Ciolacu, reacție în scandalul referitor la pragul pentru abuzul în serviciu: PSD va vota doar ceea ce recomandă profesioniștii

0
Publicat:

Președintele PSD a reacționat în scandalul referitor la pragul de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. Marcel Ciolacu susține că deputații PSD vor vota „doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție”.

Marcel Ciolacu a reacționat în scandalul pragului abuzului în serviciu FOTO: Inquam Photos
Marcel Ciolacu a reacționat în scandalul pragului abuzului în serviciu FOTO: Inquam Photos

Liderul PSD a precizat că Ministerul Justiției trebuie să prezinte public o variantă de reglementare adecvată pentru pragul valoric la abuzul în serviciu, în acord cu deciziile Curții Constituționale, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu opiniile specialiștilor în drept.

„PSD rămâne consecvent și va vota în Camera Deputaților, care este for decizional, doar ceea ce recomandă profesioniștii din justiție. Modificarea Codurilor Penale este jalon în PNRR și trebuie să ne asigurăm că această reformă se va face cum trebuie”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-o postare pe Facebook. 

Prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu, adoptat în Senat

Senatul a adoptat un proiect de lege pentru modificarea Codului Penal, parte din jaloanele din PNRR, una dintre prevederi fiind impunerea unui prag de 250.000 de lei pentru abuzul în serviciu. CCR recomandase stabilirea unui prag, nu și valoarea acestuia.

Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, arată amendamentul depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR.

Un alt amendament prevede: „Dispozițiile prevăzute la alin (1) privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare”.

Senatul este primul for sesizat, proiectul urmând să meargă apoi la dezbateri în Camera Deputaților. Curtea Constituțională a cerut ca în lege să fie prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, dar nu a indicat care să fie valoarea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite