Ciolacu vrea strategie comună cu Bulgaria pentru aderarea la Schengen. Discuție cu omologul de la Sofia

0
Publicat:

Premierul României a anunțat că a discutat cu omologul de la Sofia, Nikolai Denkov, despre cooperarea economică, cea privind frontierele, dar mai ales despre modul cum să abordeze tema aderării la Spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, premierul României FOTO Inquam Photos

O bună convorbire telefonică cu Nikolai Denkov, noul premier din Bulgaria. Am discutat despre relațiile bilaterale româno-bulgare, întărirea pozițiilor noastre în interiorul UE, cooperarea la nive de frontiere, relațiile economice și o strategie comună privind aderarea la Schengen”, punctează Marcel Ciolacu, într-un mesaj pe Twitter.

Un articol publicat de Euractiv arată că instituțiile europene se pregătesc să admite România și Bulgaria în Schengen în  acest an. Mai exact, controalele aeriene vor fi eliminate în luna octombrie, în timp ce controalele la frontierele terestre în ianuarie 2024.

Sursa citată arată că Bulgaria are șanse să adere la Schengen din luna octombrie a acestui cu frontierele aeriene și cu drepturi depline cu frontierele terestre din ianuarie 2024, dacă exercită presiuni diplomatice și arată dorința de a continua reformele.

În luna decembrie a anului trecut, Austria și Olanda au fost țările care au blocat aderarea Bulgariei la Schengen. În timp ce  pentru aderarea României s-a opus doar Bulgaria.

Euractiv susține că Olanda, țara care a prezentat cel mai mare obstacol în calea aderării Bulgariei la Schengen, a dat „semnale informale că apreciază eforturile Parlamentului bulgar și ale ultimelor patru guverne de a iniția o reformă judiciară reală prin introducerea unui mecanism independent de investigare a procurorului șef, care a fost adoptat la sfârșitul lunii mai”.

Izolarea Austriei

În ceea ce privește Austria, sursa citată arată că „obiecțiile Austriei la extinderea Schengen pe fondul crizei refugiaților nu au scăzut, dar se așteaptă ca Viena să nu-și mai folosească dreptul de veto dacă va fi izolată”.

„În timp ce Olanda le cere autorităților bulgare să demonstreze că luptă împotriva corupției și că nu au renunțat la reforma judiciară, cerințele Austriei par mult mai dificil de pus în aplicare. Cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat din răsputeri să obțină bani europeni pentru ridicarea unui gard de-a lungul graniței dintre Bulgaria și Turcia, propunere respinsă de Comisia Europeană”, precizează sursa citată.

Euractiv precizează că la începutul lunii iunie, Executivul UE a acordat o nouă asistență financiară României și Bulgariei pentru implementarea proiectelor pilot deja lansate pentru managementul frontierelor. În cazul României sprijinul este de 10,8 milioane de euro.

De asemenea, articolul precizează că Comisia Europeană salută progresele înregistrate în ultimele trei luni de către Bulgaria și România privind respectarea politicii de azil și returnarea imigranților ilegali, gestionării frontierelor și cooperării internaționale.

Ministrul propus pentru Externe susține că aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar și speră la identificarea unor soluții până la sfârșitul acestui an.

„Pentru aderarea la spaţiul Schengen este nevoie în continuare de un efort susţinut al tuturor instituţiilor implicate. Este un obiectiv prioritar şi în strânsă coordonare cu toate instituţiile cu responsabilităţi în domeniu. Mai avem de convins un singur stat membru. Contăm pe susţinerea nu numai a Comisiei Europene, dar şi a partenerilor europeni pentru a identifica o soluţie, sperăm să putem până la sfârşitul acestui an, pentru că România a dovedit şi continuă să dovedească faptul că este un furnizor de securitate care asigură responsabil protecţia frontierelor sale externe. Aş vrea să dau doar exemplul recent al proiectului pilot pe care îl facem cu Comisia Europeană pentru a demonstra încă odată bunele practici şi maniera în care România ştie să gestioneze frontiera externă a UE. Recent Ministrul de Interne a agreat un plan de acţiune concret cu omologii din Austria. Sperăm ca aceste argumente să fie suficiente în dialogul nostru cu partea austriacă pentru a identifica o soluţie cât mai curând posibil în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen", a spus Luminița Odobescu, potrivit Agerpres.  

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite