Ciolacu s-a consultat cu președintele înainte de a merge la Bruxelles. Iohannis: Creșterea TVA nu este o soluție

0
Publicat:

Președintele Klaus Iohannis a afirmat în în privința discuțiilor purtate la Bruxelles pe tema PNRR, că a a avut o discuție cu șeful Guvernului. Potrivit șefului de stat, creșterea TVA, cerută de Bruxelles nu este o soluție, fiind nevoiie de creșterea gradului de colectare.  

FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Am discutat cu premierul înainte de a pleca la Bruxelles, dacă creșterea TVA este o soluție. După părerea mea nu este, dar dacă pe termen lung se găsește cu ajutorul experților că anumite măsuri trebuie puse în practică, probabil Guvernul le poate promova.

Au mai fost discutate creștere sau schimbării de TVA, acum nu cred că este o soluție. Soluția constă în creșterea gradului de colectare, adică să se adune banii care se cuvin la bugetul de stat.

Ciolacu, discuții cu oficialii de la Bruxelles 

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită oficială la Bruxelles, acolo unde are întâniri cu mai mulți oficiali europeni, cu care va discuta, printre altele, asupra reformelor asumate în PNRR. 

Premierul României are întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

Comisia Europeană pune Guvernul să strângă cureaua

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Guvernul respinge creșterea TVA cu 2 puncte, până la 21%, sau propunerea de a elimina cota redusă de TVA de la alimente, cerută de Comisia Europeană.

Comisia Europeană vrea să vadă reforme implementate și măsuri fiscale puse în practică, prin care să fie redus nivelul cheltuielilor, dar să ducă și la strângerea de venituri suplimentare. 

Ministrul Finanțelor a încercat să le explice oficialilor europeni de ce Bruxelles-ul ar trebui să accepte o țintă de deficit bugetar care depășește cu mult 4,4%, așa cum își asumase anterior România. Mai precis, să accepte un 5,5% din PIB.

Decizia cu privire la depășirea procentului din PIB va fi luată până vineri, în urma întânirilor premierului României, care va argumenta creșterea valorii investițiilor în sectorul apărării, faptul că România a cheltuit bani pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, dar și că a încercat să ia și măsuri în ceea ce privește criza energetică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite