Ciolacu, întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz: România are un prieten puternic. Despre ce au discutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a avut, sâmbătă, o întrevedere, la Palatul Victoria, cu cancelarul federal german, Olaf Scholz. Prim-ministrul român i-a mulțumit omologului său pentru sprijinul acordat pentru aderarea României la Schengen, subliniind necesitatea finalizării acestui proces. Într-o postare pe o rețea de socializare liderul PSD a subliniat că România are un prieten puternic, în persoana cancelarului federal al Germaniei.

Marcel Ciolacu, întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz Foto: X
Marcel Ciolacu, întrevedere cu cancelarul german Olaf Scholz Foto: X

România are un prieten puternic în persoana cancelarului federal al Germaniei. Vom continua să lucrăm împreună pentru o Europă mai puternică și pentru a ne păstra angajamentele comune pentru pace, dezvoltare și stabilitate. Ca parteneri, PSD și Partidul Social Democrat din Germania sunt pe cale de a face Partidul Socialiștilor Europeni Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European mai puternic”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe pagina sa de X.  

#Romania has a strong friend in @Bundeskanzler. We will continue to work together for a stronger Europe & keeping our common commitments for peace, development & stability. As partners, @PSD_RO_OFICIAL& @spdde are on the way to making @PES_PSE @TheProgressives stronger. pic.twitter.com/Wl1XABYRcf

— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) April 6, 2024

Discuțiile dintre premierul Marcel Ciolacu și cancelarul federal german, Olaf Scholz, aflat în vizită în România, au vizat aprofundarea relațiilor bilaterale, cooperarea în plan economic și de securitate, aderarea completă a României la Schengen, precum și teme de interes european, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, conform unui comunicat al Executivului.

Astfel, prim-ministrul Marcel Ciolacu i-a mulțumit omologului din Germania pentru sprijinul țării sale și al său personal pentru aderarea României la Schengen, proces pentru a cărui finalizare țara noastră mizează, în continuare, pe sprijinul acestui stat, astfel încât să fie eliminate cât mai curând și controalele la frontierele terestre.

Ambii înalți oficiali au apreciat, totodată, nivelul excelent al dialogului politic bilateral și al cooperării economice, Germania fiind cel mai important partener comercial al României și al doilea investitor în economia românească.

Un obiectiv important al Guvernului este să stimulăm investițiile, folosind toate oportunitățile pe care România le are inclusiv prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Interesul de până acum al investitorilor germani pentru România este încurajator și, în mod cert, deschide noi perspective importante de a coopera în domenii de referință pentru transformarea economiei românești, începând cu proiecte în infrastructura de transport și cea energetică, digitalizare, energie verde, industria de apărare și multe altele”, a declarat șeful Executivului român.

Potrivit sursei citate, premierul Marcel Ciolacu și omologul său german, Olaf Scholz, au abordat, de asemenea, teme majore de interes pentru cetățenii Uniunii Europene care trebuie să se reflecte pe agenda noului Parlament European ce va fi ales în luna iunie, având în vedere amenințările de securitate generate de agresiunea rusă asupra Ucrainei chiar lângă frontierele europene, perspectivele de extindere a Uniunii Europene, dar și provocările legate de fenomenul migrației, atingerea obiectivelor în materie de tranziție verde și cea digitală și consolidarea pieței interne europene. Totodată, ambii oficiali au fost de acord că „pentru toate acestea și pentru apărarea valorilor democratice care stau la baza întregii construcții europene, este nevoie de unitate, coeziune, solidaritate și echilibru”.

Într-o altă postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu a scris că: „pasele între prieteni merg cel mai bine. Acum e timpul României să înscrie! În iunie, și tricolorii și românii vor face o figură frumoasă în Europa!”, alături de o poză în care ține o minge împreună cu cancelarul Olaf Scholz. Euro 2024 va avea loc în Germania, în perioada 14 iunie -14 iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite