Ciolacu îl contrazice pe ministrul Finanțelor privind reorganizarea ANAF: „Nu o aibă nimeni niciun pistol”

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a negat posibilitatea ca inspectorii ANAF să aibă dreptul de a purta armă, în contextul unor discuții privind „militarizarea” direcției. Ministrul Finanțelor afirmase anteriror că se dorește consolidarea statutului inspectorilor, fiind publicat în transparență decizională un proiect de OUG pentru reorganizarea și consolidarea Direcției Generale Antifraudă.   

Un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor propune introducerea dreptului FOTO Guvernul României
Un proiect de OUG al Ministerului Finanțelor propune introducerea dreptului FOTO Guvernul României

„E o prostie şi rămâne o prostie. Dacă te duci într-un control, undeva, suni Poliţia, Jandarmeria. Asta nu de astăzi, ci de când s-a înfiinţat. Astăzi s-a descoperit această tâmpenie. Cineva şi-a dorit să aibă pistol, de la ANAF. Nu o aibă nimeni niciun pistol. Au probleme, cer suport de la Jandarmerie şi de la MAI. Tragi după camioane, eşti John Wayne?”, a afirmat premierul în cadrul unui interviu pentru România TV. 

„Militarizarea” DGAF

Ministerul Finanţelor a publicat în transparenţă decizională un proiect de OUG privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a ANAF.

Printre altele, proiectul propune ca inspectorii antifraudă să fie dotați cu armament și să poarte uniformă. Concret, personalul din cadrul Direcției generale antifraudă fiscală (DGAF) care ocupă funcții publice specifice va purta, în timpul serviciului, uniformă, însemne distinctive, ecusoane și, după caz, armament și alte mijloace tehnice utilizate ca mijloc individual de apărare, protecție şi comunicare.

Din punct de vedere legal, dotarea personalului de la Antifraudă Fiscală cu armament este posibilă, conform Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor.

Cu toate astea, sunt obligatoriu de îndeplinit trei condiții. În primul rând acesta trebuie să prezinte un certificat medical, „din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecțiunile stabilite de Ministerul Sănătății, ce fac imposibilă autorizarea pentru a deține, a purta, a folosi arme”. Apoi, persoana respectivă trebuie să aibă și un aviz psihologic, din care să rezulte că solicitantul este apt să dețină, să poarte și să folosească arme și muniții letale. În același timp, cu toate că nu este obligat să aibă pregătire militară, un angajat ANAF nu poate fi autorizat să poarte armă letală dacă nu este în posesia unui certificat de absolvire a unui curs de instruire în domeniul armelor și munițiilor.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, a precizat că se doreşte consolidarea statutului pe care îl au inspectorii antifraudă şi capacitatea instituţională a acestei direcţii generale.

„Avem această, să zicem, noutate pentru militarizarea inspectorilor antifraudă. Trebuie să spun că noutatea nu e numai aceasta, legată de militarizare şi de această posibilitate pe care o vor avea legală de port de armă, inclusiv de protecţie în timpul serviciului, ci structurile teritoriale judeţene, foarte important acest lucru, să ştie evazioniştii că activitatea economică ilicită va fi, cu data aprobării ordonanţei de urgenţă, urmărită de aceste servicii teritoriale judeţene. Până acum funcţiona la nivelul regiunii”, a explicat Marcel Boloș într-un interviu la Digi24. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite